Srijeda, 10 Siječanj 2024 18:38

Cesarić u Cesariću: Obilježena 122. godišnjica rođenja velikog požeškog pjesnika

Prije 122 godine na današnji dan rođen je veliki hrvatski pjesnik i poznati Požežanin, Dobriša Cesarić. Učenici i djelatnici Osnovne škole „Dobriša Cesarić“ tradicionalno obilježavaju godišnjicu rođenja prigodnim programom i polaganjem vijenca na spomen-ploču pjesnikove rodne kuće u Požegi.

Već 19 godinu zaredom, provode projekt “Cesarić u Cesariću” u kojemu kroz različite aktivnosti u povodu obljetnice rođenja naglasak stavljaju na lik i djelo Dobriše Cesarića.

- Naša škola ponosno nosi ime velikana hrvatske riječi, pjesnika Dobriše Cesarića. Tradicionalnim polaganjem vijenca na rodnu kuću prisjećamo se pjesnikova rođendana, ukazujemo čast i ujedno nastavljamo rad na školskom projektu “Cesarić u Cesariću”. Projekt ove godine broji devetnaestu godinu rada učenika i učitelja kroz razne nastavne i izvannastavne aktivnosti. Voditeljica projekta je Blanka Đimoti Zima, a ovogodišnja tema je „Preobrazba”. Ovim putem vas pozivam i na završnicu projekta koja će se održati 2. veljače u Gradskoj knjižnici Požega – rekla je ravnateljica Lidija Pecko.

Uz brojne goste, podršku projektu dali su i požeško-slavonska županica Antonija Jozić te gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić.

- Požega se uvijek ponosila i ponosi se svojom poviješću, pogotovo onom koja se odnosi na kulturu i obrazovanje jer je Požega dugo vremena bila, rekao bih, vodeći centar u Slavoniji što se tiče kulture i obrazovanja. Naravno da u tome segmentu posebno mjesto pripada pjesnicima, književnicima, ljudima koji su se bavili upravo obrazovanjem i kulturom, pa tako i naše osnovne škole nose imena upravo prvaka iz tog vremena. Škola Antuna Kanižlića, jednog od vodećih ljudi upravo tog vremena kad je Požega doista bila centar Slavonije u obrazovanju i kulturi, znamo da je u to vrijeme jedina gimnazija bila upravo ova u Požegi. Škola Julija Kempfa koja nosi ime osnivača požeškog Gradskog muzeja, osnivača institucije koja je srce povijesti i kulture. Naravno vaša škola koja nosi ime pjesnika i književnika Dobriše Cesarića, jednog od najvećih hrvatskih pjesnika. Zahvaljujem profesorici Đimoti Zima koja vodi i organizira ovaj projekt, zahvaljujem svima vama učenicima, nastavnicima i ravnateljici Pecko, što iz godine u godinu na ovaj način njegujete uspomenu i sjećanje na Cesarića, kao jednu figuru neodvojivu od kulturno-povijesnih okvira ovog dugovječnog grada – rekao je Glavić.

Foto: RVA

Pročitano 1689 puta