Srijeda, 10 Siječanj 2024 16:18

Sjećanje na tragične događaje: Odana počast poginulim hrvatskim braniteljima u Brusniku i Pakracu

U Brusniku, nedaleko Pakraca, upriličena je komemoracija u znak sjećanja na dvanaestoricu hrvatskih vitezova, pripadnika virovitičke 127. brigade koji su svoje živote položili u temelje Republike Hrvatske.

Tijekom akcije oslobađanja sela Brusnik 29. prosinca 1991. godine nestalo je 12 branitelja, a nekoliko dana nakon, saznalo se da su poginuli i mučki masakrirani. Imena Denisa Resnera, Miroslava Zeca, Ivana Žeravice, Slavka Vrbančića, Milana Škrilca, Željka Goričanca, Nenada Oblučara, Željka Maligeca, Željka Somljačana, Miroslava Petrovića, Tihomira Mihelića i njihovog zapovjednika Vinka Belobrka zauvijek će ostati utkana u povijest hrvatske Domovine.

Počast poginulim braniteljima odali su obitelji i rodbina poginulih hrvatskih branitelja i Udruga udovica poginulih branitelja Virovitičko-podravske županije, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik te predsjednik HVIDR-e Republike Hrvatske Josip Đakić, izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva obrane, predstavnici PU virovitičko-podravske i požeško-slavonske, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha, izaslanstvo Grada Virovitice, izaslanstva gradova Pakraca i Lipika zajedno s predstavnicima Koordinacije udruge proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac – Lipik te izaslanstvo Općine Špišić Bukovica.

Zvonko Kožnjak, jedan od zapovjednika 127. virovitičke brigade i predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Grada Virovitice u svom obraćanju podsjetio je na tragične dane 1991. godine. Istaknuo je kako je tragičan događaj bio najveći gubitak za 127. brigadu Hrvatske vojske i najteži događaj iz Domovinskog rata za grad i ratnu općinu Virovitica. Podsjetio je također kako je prilikom oslobađanja pakračkog područja poginulo još sedam pripadnika 127. brigade, Boris Raletić, Željko Ljuna, Zvonimir Groš, Zdenko Sabolić, Rade Nikov, Stipo Marković i Zvonko Kovačić, kojima će također odana počast.

Sin poginulog hrvatskog branitelja Vinka Belobrka, Hrvoje Belobrk, u svom obraćanju istaknuo je kako je najvažnije očuvati spomen na tragične događaje prenoseći činjenice mlađim generacijama uz to zahvalivši svima koji istinu čuvaju svojim dolaskom.

- Želim se zahvaliti i Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu hrvatskih branitelja i saborskim zastupnicima koji se bave tom tematikom kao i svim udrugama i onima koji se na akademskoj razini bave Domovinskim ratom i pišu o tome. Meni osobno oni pružaju trenutno najviše, a to je da ja danas kao otac kada razgovaram sa svojim djetetom, jasno mogu reći da je njegov djed i ostali koji su položili svoje živote, ali i svi vi koji ste ovdje s nama, istinski heroji – rekao je Belobrk.

Na komemoraciji su se obratili se još i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca Miroslav Ivančić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Josip Đakić.

- Ovdje u zapadnoj Slavoniji i na ovom pakračkom ratištu, pisana je povijest Republike Hrvatske i ovdje je postalo jasno da od velike Srbije neće biti ništa. Cijena za to je bila golema. Na ovakvim mjestima i u ovakvim prilikama to svjedočimo. Danas je prigoda da ratnim prijateljima iz Virovitice kažemo hvala jer su sudjelovali u pisanju te povijesti. Prilika je i da stalno iznova spominjemo žrtvu naših branitelja kako bi ušla u kolektivnu svijest našega naroda radi pokušaja revizije i interpretacije povijesti na neke druge načine, jer svi dobro znamo što je i kako bilo tada – rekao je Troha.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik, predsjednik Odbora za ratne veterane i predsjednik HVIDR-e Republike Hrvatske, Josip Đakić, naglasio je kako žrtve hrvatskih branitelja zaslužuju istinu, ali i pravdu na koju se čeka.

- Danas se sjećamo kolika je bila njihova hrabrost kada su oslobodili ovako velik teritorij, puno veći nego što je oslobođen u Bljesku. Te 1991. godine za Božić ovaj je prostor bio slobodan. Žrtve zaslužuju prije svega najveći poklon, sjećanje, ali i zadovoljštinu koja se može riješiti samo kažnjavanjem zločina i zločinaca koji slobodno šetaju. Svake godine ponavljam isto. Organizator pobune u Pakracu, napada na policijsku stanicu, Logora Bučje, paravojne policije, organizator ubojstava, razbojstava i otmica ima svoje ime i prezime. Dragi prijatelji, drage obitelji, teško je to ponavljati iznova, ali vitezovi to čuju na onom svijetu i vjerujem kako ćemo doći do istine i pravde koje će zadovoljiti ono što želimo, a to je živjeti u pravednoj i istinitoj Domovini – rekao je Đakić.

Nakon komemoracije u Brusniku, kod spomen obilježja u Ulici Kalvarija u Pakracu, počast je odana i petorici poginulih policajaca, Damiru Salopeku, Darku Strugaru, Damiru Babuku, Slavku Jagarincu i Željku Pemperu koji su također svoje živote položili u temelje Republike Hrvatske poginuvši prilikom obrane Pakraca.

Pročitano 1747 puta