Utorak, 09 Siječanj 2024 09:09

Općina Velika je „Općina - Prijatelj djece“

Sredinom proteklog prosinca, Općina Velika pridružila se u društvo hrvatskih općina nositelja statusa „Općina – Prijatelj djece“. Osim požeško-slavonske općine, na temelju mišljenja djece, građana i izvidom komisije, status su zaslužile još i Općine Petrijanec i Štrigovi, a ispred Općine Velika plaketu je preuzeo pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Valentin Raguž.

Gradovi i općine, kako bi postali „Prijatelji djece“, trebaju zadovoljiti barem 80 posto kriterija iz Programa akcije koji obuhvaća sva područja života djeteta u lokalnoj zajednici te afirmira holistički pristup cjelokupne zajednice usmjerene na dobrobit djece, stvarajući sigurno i poticajno okružje za djecu.

Hrvatski program tako je razrađen putem 123 zahtjeva u deset područja važnih za život djece i to: programiranje i planiranje za djecu, financijska sredstva za djecu, podrška i potpora udrugama za djecu, dijete u sigurnom i zdravom gradu, zdravlje djece, odgoj i obrazovanje djece, socijalna skrb za djecu, kultura i šport za djecu, slobodno vrijeme i rekreacija za djecu i podrška i pomoć roditeljima u skrbi i odgoju djece.

Na području Republike Hrvatske statuse „Grad – Prijatelj djece“ i „Općina – Prijatelj djece“ trenutno nose 92 grada i općine, a navedeno označuje da tamošnja djeca imaju bolje uvjete za rast i razvoj. Status prijatelja djece, među jedinicama lokalne samouprave Požeško-slavonske županije, ranije su ostvarili su i Grad Požega, Grad Pleternica te Grad Lipik.

Foto: Mirko Cvjetko

Pročitano 1870 puta