Četvrtak, 14 Prosinac 2023 10:06

Na 15. sjednici Županijske skupštine usvojen proračun za 2024. godinu i dan presjek tekućih i planiranih projekata

Na 15. sjednici Županijske skupštine Požeško-slavonske županije usvojeno je svih dvadeset točaka koje su se našle na dnevnom redu. Tako je, između ostaloga, usvojen Prijedlog Proračuna Požeško-slavonske županije za 2024. godinu i projekcija za 2025. i 2026. godinu uz Prijedlog Odluke o izvršavanju Proračuna Požeško-slavonske županije za 2024. godinu.

Proračun za 2024. godinu „težak“ je 70 531 465,91 eura što u odnosu na planirani proračun iz 2023. godine predstavlja smanjenje za 40 posto. Županica Jozić istaknula je kako na smanjenje najznačajnije utječe izlazak Opće županijske bolnice Požega i Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana iz županijskog proračuna i njihov prelazak u vlasništvo države.

Na tragu proračuna, usvojen je i Prijedlog II. Izmjena i dopuna Proračuna Požeško-slavonske županije za 2023. godinu i projekcija za 2024. i 2025. godinu koji je u prvom redu porastao radi 2,8 milijuna eura pomoći Vlade Republike Hrvatske za sanaciju štete nastale uslijed olujnog nevremena, a navedena sredstva osigurala su žiteljima Požeško-slavonske županije isplatu 60% nastale štete na stambenim objektima.

Tijekom aktualnog sata naglasak je stavljen na strateške projekte Požeško-slavonske županije o kojima je županica Jozić odgovarala na postavljena vijećnička pitanja. U fokusu se našao projekt brze ceste kojim će se Požega spojiti s autocestom, a za koji je 12. prosinca pokrenut postupak javne nabave.

- Radi se o početku procedure prethodnog savjetovanja u Elektroničkom oglasniku javne nabave, nakon čega kreće procedura nabave za izvođača radova za izgradnju te prometnice. S obzirom na to da je izgradnja te prometnice u financijskom planu i planu građenja Hrvatskih cesta za 2023. godinu, mi smo željno iščekivali datum kada će se to dogoditi. Ovaj projekt nalazi se i u planu građenja Hrvatskih cesta za razdoblje 2024.-2026. te očekujemo da će iduće godine taj projekt krenuti sa stvarnom realizacijom koju građani očekuju, a mislim na to da na lokaciju dođu bageri i da se krene kopati – istaknula je Jozić.

Na vijećničko pitanje koliko će brza cesta utjecati na brzinu prometovanja do Zagreba istaknula je kako se radi o projektu kojega Požežani sanjaju duže od desetljeća te kako bi na pitanje o potrebi spajanja Požege s autocestom najbolji odgovor mogli dati poduzetnici.

Županica Jozić elaborirala je i tijek projekata Regionalnog centra kompetentnosti Panonika, nove zgrade Zavoda za Hitnu medicinu u Požegi i Inovacijskog i Co-working centra Panora, istaknuvši kako se radi o tri infrastrukturna projekta koji će biti završeni u 2024. godini, a iznijela je i plan o budućim projektima.

- Što se tiče izgradnje zgrade Zavoda za hitnu medicinu u Požegi ti radovi su u završnoj fazi i za završetak nam nedostaje između 700 i 800 tisuća eura. U ovom trenutku mogu najaviti da imamo dobre vijesti iz Ministarstva zdravstva vezano za dodatna sredstva kojima će se financirati završetak izgradnje zgrade u Požegi. Vjerujem da će do sredine iduće godine Zavod i preseliti. U ovom trenutku izrađeno je preliminarno idejno rješenje za budući projekt zgrade Zavoda za hitnu medicinu u Pakracu, nakon čega moramo ići u proceduru ugovaranja izrade projektno tehničke dokumentacije i ishođenja građevinske dozvole, a s obzirom da se kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija najavljuju natječaji kroz koje će se moći financirati projekti vezani uz zdravstvenu zaštitu u potpomognutim područjima, mi ćemo se na taj natječaj prijaviti – rekla je. 

Dodala je kako se na dnevnom redu nalazi točka Prijedloga Zaključka o davanju prethodne suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana o darovanju zemljišta Gradu Pakracu, jednim dijelom zbog izgradnje zgrade Zavoda za hitnu medicinu, a drugim dijelom zbog izgradnje stambenih objekata koji će biti namijenjeni stambenom zbrinjavanju liječnika. 

Županica Jozić upoznala je vijećnike kako je nedavno prijavljen i projekt Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Požegi, strateški projekt Plana razvoja Požeško-slavonske županije 2021. – 2027. godine.

- Prije otprilike dva tjedna podnijeli smo projektnu prijavu za izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Požegi. Ishođena je građevinska dozvola i završene su sve procedure vezane uz zaštitu okoliša. Mi smo kompletnu dokumentaciju predali, ono što sada slijedi je da Ministarstvo poljoprivrede, koje dodjeljuje ta sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, pregleda projektnu prijavu. Vrijednost investicije je negdje oko 15 milijuna eura, od čega bespovratno možemo dobiti 10 milijuna eura, što znači da ćemo u periodu koji je ispred nas, imati izazov s obzirom na to da ćemo trebati osigurati značajna sredstva iz proračuna županije, a s druge strane, to je projekt koji može promijeniti općenito profil poljoprivrede u Požeško-slavonskoj županiji. Vjerujem da iduće godine možemo započeti realizaciju toga projekta. Projekt se ne nalazi u proračunu za 2024. godinu jer nam još nisu odobrena sredstva, ali kad bude, onda ćemo imati slatke muke rebalansa proračuna – istaknula je.

Na pitanja daljnjih planova Županijske uprave vezanih uz rješavanja nedostatka smještaja u domovima za starije i razvoj izvaninstitucionalne skrbi upoznala je kako u narednom periodu i u tom području slijede značajna ulaganja.

- Očekuje nas izgradnja dva centra za starije osobe, jedan u Pleternici i jedan u Jakšiću čime će kapaciteti porasti za 150 mjesta. Ono što nas isto tako očekuje u budućnosti, a što je najavio i ministar Medved, je uspostava Centra za starije osobe u Pakracu, s namjerom da se u tom domu zbrinjavaju naši ratni veterani. Što se tiče izvaninstitucionalne skrbi, ona je u svakom od ovih centara osmišljena tako da našim starijim građanima, koji još uvijek imaju volju i želju živjeti u svojim kućanstvima, osiguraju usluge dnevnog ili poludnevnog boravka – obrazložila je.

Aktualni sat donio je i pitanja vezana uz linijski prijevoz Požeško-slavonske županije.

- Linijski prijevoz nije zadovoljavajući za sve građane Požeško-slavonske županije jer naši prijevoznici s obzirom na malu fluktuaciju prometa između nekih dionica voze one linije koje su komercijalne i u kojima ne ostvaruju gubitke. Jedini način da se to riješi je uvođenje javnog linijskog prijevoza. U prijedlogu proračuna za 2024. godinu nalazi se program uspostave javnog linijskog prijevoza upravo na tragu toga da broj linija bude veći. Za sklapanje ugovora o javnom linijskom prijevozu moraju biti ostvareni određeni preduvjeti i u slučaju da ne dođe do sklapanja direktnog ugovora, najavljujem da mi sljedeće godine izlazimo s novom mrežom javnog linijskog prijevoza i najavljujemo je kao natječaj na razini Europske unije – rekla je.

Vijećnici Županijske skupštine Požeško-slavonske županije usvojili su i Prijedlog Financijskog plana županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu, Plan zdravstvene zaštite Požeško-slavonske županije od 2023. do 2027 . godine – prijedlog, Prijedlog Zaključka o davanju suglasnosti na Izmjene i dopune Statuta Toplica Lipik - Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju te Prijedlog Zaključka o davanju prethodne suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana o prodaji zemljišta.

Nadalje, usvojen je i Program javnih potreba u socijalnoj i humanitarnoj djelatnosti, prevenciji i zaštiti zdravlja te zaštiti i promicanju vrijednosti i istine o Domovinskom ratu, na području Požeško-slavonske županije u 2024. godini, Prijedlog Zaključka o davanju prethodne suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana o darovanju nekretnina gradu Pakracu, Prijedlog Odluke o visini turističke pristojbe za 2025. godinu, Program korištenja sredstava ostvarenih od prodaje i zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Požeško-slavonske županije za 2024. godinu te Plan djelovanja Požeško-slavonske županije u području prirodnih nepogoda za 2024. godinu – Prijedlog.

Usvojene su i Odluke o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje bilančnih prava za financiranje minimalnog financijskog standarda javnih potreba osnovnog i srednjeg školstva i učeničkih domova Požeško-slavonske županije u 2024. godini, Odluke o Planu rashoda za nabavu proizvedene dugotrajne imovine i dodatna ulaganja na nefinancijskoj imovini u osnovnom i srednjem školstvu i učeničkim domovima Požeško-slavonske županije za 2024. godinu, Odluke o Operativnom planu rashoda za materijal, dijelove i usluge tekućeg i investicijskog održavanja osnovnog i srednjeg školstva i učeničkih domova Požeško-slavonske županije u 2024. godini, Prijedlozi Programa javnih potreba u Požeško-slavonskoj županiji za 2024. godinu u školstvu, kulturi, tehničkoj kulturi i sportu te Prijedlog Odluke o donošenju IV. Izmjena i dopuna Prostornog plana Požeško-slavonske županije.

Većinom glasova usvojene su i točke dnevnog reda koje su se odnosile na  Prijedlog Odluke o izradi Plana gospodarenja otpadom Požeško-slavonske županije za razdoblje 2024 - 2029. godine, Prijedlog Rješenja o imenovanju sudaca porotnika i sudaca porotnika za mladež Općinskog suda u Požegi, Prijedlog Odluke o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka razmjerno broju dobivenih mjesta u Županijskoj skupštini Požeško-slavonske županije za 2024. godinu, Prijedlog Odluke o osnivanju savjeta mladih Požeško-slavonske županije, Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Požeško-slavonske županije te Prijedlog Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima Požeško-slavonske županije.

Također, mandatna komisija je na sjednici prihvatila prisegu Dinka Zime za vijećničko mjesto umjesto Zorana Krejčija.

Pročitano 538 puta