Subota, 09 Prosinac 2023 17:42

Dani regionalnoga razvoja i EU fondova: Osigurano 18 milijuna eura za osam projekata Urbanog područja grada Požege

U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u Šibeniku je održana konferencija „Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“ na kojoj je prisustvovalo i izaslanstvo Požeško-slavonske županije predvođeno županicom Antonijom Jozić.

Prigodno, program konferencije usmjeren je na desetljeće članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji, korištenje EU fondova i primjere uspješno realiziranih projekata.

Značajan dio konferencije posvećen je i ITU mehanizmu koji se bazira na teritorijalnom pristupu kroz direktne alokacije EU sredstava za 22 hrvatska urbana područja čijim su predstavnicima, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, uručili sporazume na temelju kojih će se provoditi integrirani urbani projekti.

Sporazum za Urbano područje grada Požege, koje obuhvaća Požegu, Pleternicu te općine Jakšić, Veliku, Kaptol i Brestovac, u Šibeniku je preuzeo požeški gradonačelnik Željko Glavić.

Sklopljeni sporazum glavni je preduvjet za početak provedbe ITU mehanizma na prostoru Urbanog područja grada Požege u financijskom razdoblju 2021. – 2027. čime je za financiranje osam projekata na području Požeško-slavonske županije odobreno 18 milijuna eura bespovratnih sredstava.

- U Strategiji razvoja urbanog područja grada Požege za financijsko razdoblje od 2021. do 2027. godine navedeno je ukupno 18 projekata od strateškog značaja te je kroz sklopljeni sporazum o provedbi osigurano financiranje za osam od njih. Za projekt revitalizacije povijesne jezgre grada Požege, projekt izgradnje i opremanja Atletskog stadiona u Požegi te projekt izgradnje Vatrogasno-edukativnog centra u Pleternici, kroz proces prioritizacije osigurana je izravna dodjela u okviru ITU mehanizma. Ovo je za Požegu, ali i za cijelo urbano područje zaista jedan povijesni datum zbog toga što se Grad Požega nije mogao prijaviti na mnoge natječaje koji se kroz godine raspisuju jer pripada u VI. skupinu razvijenosti. Najznačajniji projekt je naravno projekt revitalizacije povijesne jezgre Požege, odnosno šireg obuhvata trga, koji podrazumijeva novu zgradu na mjestu današnje tržnice, podzemnu garažu te rekonstrukciju Sokolove ulice i Ulice Matice Hrvatske. Ovime će se ispuniti višedesetljetna želja Požežana i Požežanki da naš barokni trg dobije puni sjaj koji zaslužuje – rekao je Željko Glavić, gradonačelnik Grada Požege.

Osim navedenih, odobrenim sredstvima financirat će se i projekt izgradnje višenamjenskog sportskog objekta u Kaptolu, rekonstrukcija Kulturno-interpretacijskog centra u Jakšiću, projekt Planinarskog doma Orljavac s poučno-edukativnim stazama na šumskom području Brestovca, uređenje Trga svetog Augustina u Velikoj i projekt uređenja amfiteatra bivšeg atletskog stadiona u Požegi, za koje se očekuje raspisivanje javnih poziva od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Svoje zadovoljstvo iskazala je i požeško-slavonska županica Antonija Jozić koja je prije početka obnašanja dužnosti županice Požeško-slavonske županije isticala kako je prioritet da se Požegi, sjedištu i pokretaču razvoja županije, dodijeli ITU mehanizam, što je i učinjeno, a sada su kroz mehanizam stigla i prva sredstva.

- Izuzetno smo sretni i ponosni jer je uručeni sporazum konkretan korak prema realizaciji ključnih investicija koje će se financirati u sklopu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja, a koje će omogućiti razvoj Požeško-slavonske županije i našim žiteljima osigurati direktnu korist. Veliku zahvalu upućujem i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću jer je Vlada RH prepoznala važnost razvoja manjih sredina kao što je Požeško-slavonska županija i gradova srednje veličine kao što je Grad Požega. Hvala im što su omogućili da se danas ITU mehanizam provodi za 22 grada u cilju ravnomjernog razvoja Republike Hrvatske, a ne samo za 8 kao što je to bilo u prethodnom razdoblju– istaknula je Jozić.

Pročitano 362 puta