Nedjelja, 03 Prosinac 2023 15:04

Običaji starog zavičaja:„Hrvatski narod je uistinu bogat tradicijom, a još je bogatiji u suradnji s našim nacionalnim manjinama“

KUD Zavičajno društvo „Rama” Pleternica, s prijateljima baštinicima tradicije, ponovno je ponudio vrhunski kulturni sadržaj na tradicionalnoj smotri folklora Običaji starog zavičaja. Uz domaćine, KUD Zavičajno društvo „Rama“ iz Pleternice, s područja Požeško-slavonske županije nastupili su i KUD „Orljava” Pleternica, Češka beseda Bjeliševac, Češka beseda Kaptol te KUD „Ivo Čakalić“ također iz Kaptola. Dobro poznatim domaćim folklorašima pridružili su se i oni iz drugih dijelova Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine. U multimedijalnoj dvorani Terra Panonica u Pleternici nastupili su još i Folklorna skupina „Kolo“ Zagreb, Ukrajinsko kulturno prosvjetno društvo „Ukrajina“ Slavonski brod, KUD Smilje Slavonski Brod, KUD „Tamburica“ Koraće i Izvorno folklorno društvo „Župa potkraj turbe“.

Jure Vidakušić, predsjednik KUD-a Zavičajno društvo Rama, na samom početku je zaželio dobrodošlicu gostujućim društvima naglasivši kako se smotra tradicionalno održava uoči Dana Grada Pleternice, a srdačnu dobrodošlicu na uvertiru adventskog raspoloženja u Pleternici zaželjela je i pleternička gradonačelnica Marija Šarić.

Tradicionalno šesnaesto izdanje Običaja starog zavičaja, otvorila je županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

- Uistinu je čast i zadovoljstvo biti večeras ovdje i vidjeti sve ono bogatstvo hrvatske kulture i tradicije te bogatstvo kulturno umjetničkih društava koji iz različitih dijelova Europe djeluju na području Požeško-slavonske županije. Hvala vam za iskorake koje činite jer hrvatski narod je uistinu bogat običajima, tradicijom, napjevima i narodnim nošnjama, a još je bogatiji u suradnji s našim nacionalnim manjinama i na tome možemo biti uistinu ponosni – istaknula je Jozić.

Pročitano 349 puta