Nedjelja, 03 Prosinac 2023 10:49

Svečanim mimohodom pobjednika obilježena 32. obljetnica oslobođenja i Dan branitelja Lipika

Svečano i dostojanstveno, obilježen je Dan branitelja Lipika i 32. obljetnica oslobođenja grada od velikosrpskog okupatora. Toga dana Lipik, Zapadna Slavonija, ali i cjelokupna Republika Hrvatska svjedočili su jednom od najblistavijih događaja obrambenog Domovinskog rata. Nakon stotinu dana borbe, Lipik je oslobođen od neprijatelja i time postao prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu.

Svečanost obilježavanja započela je polaganjem vijenaca na spomen obilježju u Dobrovcu, a zatim je uslijedio čin polaganja vijenaca kod spomenika braniteljima Lipika te kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na Trgu hrvatskih branitelja Lipika. Nakon tih svečanih trenutaka, formiran je mimohod pobjednika koji je prošao ulicama Lipika sve do spomen obilježja hrvatskim braniteljima na lipičkom gradskom groblju.

Polaganjem vijenaca, počast poginulim hrvatskim braniteljima odali su hrvatski branitelji i predstavnici braniteljskih udruga, Dražen Batrnek, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, Dren Stoček, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra branitelja te voditelj Veteranskog centra Podružnice Daruvar, Dalibor Bajči, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane, Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonske županice, izaslanstvo Grada Pakraca te izaslanstvo Grada Lipika predvođeno gradonačelnikom Vinkom Kasanom.

Povodom Dana branitelja Lipika i 32. obljetnice oslobođenja, gradonačelnik Vinko Kasana naglasio je kako se Dana oslobođenja, najznačajnijeg i najvažnijeg dana Grada Lipika, prisjećamo s posebnim emocijama i nadasve velikim ponosom jer Lipik je prvi oslobođeni grad u Hrvatskoj, kojega su uz Lipičane, branili i dragovoljci iz čitave Hrvatske, a koji i danas, 32 godine kasnije na obilježavanje ove velike pobjede dolaze u Lipik.

- Da nije bilo hrvatskih branitelja u tim trenucima, ni nas ne bi bilo ovdje i ne bismo baštinili sve ono dobro što radimo kako bismo razvijali Grad Lipik, ali i Republiku Hrvatsku – istaknuo je Kasana.

Na dane ponosa i slave Lipika osvrnuo se i zamjenik županice Požeško-slavonske županije, Ferdinand Troha, uz čestitke hrvatskim braniteljima i zahvale za sve učinjeno u najtežim danima hrvatske povijesti.

- Lipik je 1991. godine izgledao strašno, bio je zapaljen, srušen, ali nikad nije bio poražen. Danas je Lipik jedno veliko gradilište, a zaslužni za to što možemo razvijati Lipik, upravo su njegovi branitelji koji su to omogućili – istaknuo je Troha.

Na značajnoj obljetnici obratio se i izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane Dalibor Bajči. U obraćanju je izrazio poštovanje hrvatskim braniteljima zahvalivši im za sve ono što su činili u Domovinskom ratu, kao i za sve ono što čine u miru, čuvajući uspomenu na te ponosne dane.

Foto: Compas & Codec VP

Pročitano 345 puta