Subota, 02 Prosinac 2023 20:38

32. obljetnica tragične pogibije jedanaestorice hrvatskih vitezova na Papuku

Na Bazi Papuk održana je komemoracija u spomen na tragičan događaj 2. prosinca 1991. godine kada su u zasjedi ubijena jedanaestorica hrvatskih vitezova - Ivica Zlomislić, Branko Peći, Damir Pišmiš, Tomo Perić,  Davor Dragić, Vinko Tomašević, Tomislav Pranjković, Anđelko Tule, Tomislav Vužić – Mohenski, Tade Nikić i Jozo Koutni.

Toga dana u poslijepodnevnim satima, snage protivnika dolaze s područja Slatinskog Drenovca i postavljaju zasjedu na prostoru između sadašnjeg spomen obilježja i objekta Radio relejnog centra. U dobro organiziranu zasjedu dočekale su našu kolonu motornih vozila koja je dolazila iz smjera Velike.

Počast vitezovima, uz obitelji ubijenih hrvatskih branitelja, odali su hrvatski branitelji i predstavnici braniteljskih udruga, čelnici gradova, općina i Požeško-slavonske županije na čelu sa županicom Antonijom Jozić, Hrvatska vojska, policija i drugi.

Prigodnim riječima obratili su se županica Antonija Jozić, izaslanik Predsjednika Vlade te potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić, izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednik Odbora za ratne veterane u Hrvatskom saboru Josip Đakić, te izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general-pukovnik Siniša Jurković.

„Dok postoji i jedan živi hrvatski gardist u požeškoj brigadi Zbora narodne garde ova općina kao i svi njezini građani koje ste svojim  životom branili bit će slobodna“ - riječi su generala Crnjca koje je uputio na Trgu Svetog Trojstva u Požegi 5. prosinca 1991. godine kada je održana velika komemoracija za poginule. Tih riječi prisjetila se županica Požeško-slavonske županije, istaknuvši kako borbenost branitelja nije oslobodila samo tadašnju općinu, nego cijelu Republiku Hrvatsku.

- Danas svi mi koji se okupljamo i komemoriramo ove tužne događaje iz Domovinskog rata moramo biti ponosni na Hrvatsku koju imamo, Hrvatsku koja korača velikim koracima, državu koja je uvažena u zajednici europskih naroda i vjerujem da je ovo Hrvatska kakvom ste je sanjali svi vi hrvatski branitelji koji su je tih godina branili i svi oni koji su svoje živote ostavili u temeljima neovisne Hrvatske. Poštovane obitelji, znam da je danas vama najteže, osim žrtve branitelja koji su svoje živote utkali u temelje države i vaša žrtva je jednaka žrtvi koju su oni dali. Neka im je laka hrvatska gruda koju su neizmjerno voljeli – istaknula je Jozić.

Pročitano 232 puta