Ponedjeljak, 27 Studeni 2023 14:41

Aglomeracija Lipik-Pakrac: Početak radova na rekonstrukciji i nadogradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Dobrovcu

Nakon uspješno završene prve dvije faze, projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Lipik-Pakrac“ došao je do završne faze koja se odnosi na rekonstrukciju i nadogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Dobrovcu.

Sa samim tijekom projekta i dosad realiziranim fazama upoznao je Marijan Pierobon, direktor tvrtke Vode Lipik d.o.o. koja je nositelj projekta.

- Ukupna vrijednost projekta u konačnici je 36 787 644 eura s PDV-om, a kroz ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava osigurano je 72% sufinanciranja iz Kohezijskog fonda Europske unije. Dosad su odrađene dvije bitne aktivnosti, nabava opreme za održavanje sustava odvodnje te izgradnja i rekonstrukcija vodoopskrbne mreže i sustava odvodnje na području Pakraca i Lipika, što je obuhvatilo 92 kilometra infrastrukture. Što se tiče financijskog omjera, rekonstrukcija i nadogradnja UPOV-a u Dobrovcu iznosi oko 27% vrijednosti ukupnog projekta. Radovi se planiraju izvoditi tijekom 35 mjeseci, uključujući 22 mjeseca izvođenja, 12 mjeseci pokusnog rada zbog dokazivanja efikasnosti uređaja te mjesec dana za postupak preuzimanja. Formalni početak građenja započeo je 8. studenog ove godine – istaknuo je Pierobon.

Radovima koji su u tijeku odvija se rekonstrukcija i nadogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Dobrovcu s prvog stupnja na treći, odnosno najviši stupanj pročišćavanja. 

- Moram istaknuti da je do sada projekt vrlo uspješno realiziran i može poslužiti i nama na ponos i kao primjer dobre prakse drugima. Nadam se da će i ova faza izgradnje i rekonstrukcije UPOV-a završiti na isti način. Zahvaljujem se izvođaču, projektantima i svima koji su vodili ovaj projekt na izvrsnoj koordinaciji. Već je puno puta rečeno koliko ovaj projekt znači za naša dva grada, Pakrac i Lipik. Radi se o sustavu koji nam omogućuje i razvoj poduzetništva i svih ostalih segmenata koji su nam važni jer bez redovite i kvalitetne opskrbe vodom, a isto tako i kvalitetne odvodnje ne možemo planirati ništa značajnije od drugih projekata. Koristim priliku da zahvalim županici i Požeško-slavonskoj županiji koja je s nama u svim projektima, od onih malih kojima se jednako veselimo, do ovakvih velikih i kapitalnih investicija – istaknuo je Vinko Kasana, gradonačelnik Grada Lipika.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić naglasila je kako je aglomeracija Pakrac-Lipik jedna od tri aglomeracije koje se trenutno provode na području županije.

- Podsjetit ću da se na području Požeško-slavonske županije provode tri velika projekta aglomeracije, osim aglomeracije Lipik-Pakrac tu su i aglomeracija Požega i aglomeracija Pleternica. Unatoč svim izazovima današnjeg vremena u kojima je teško imati izvođača koji sve završava u rokovima, čestitam vam jer je očigledno da ste imali dobrog izvođača na mreži, a vjerujem kako će isto tako biti i s pročišćivačem. Vjerujem kako je uspjehu pridonijela i dobra suradnja gradova Pakraca i Lipika te Voda Lipik. U konačnici, ostvaruje se veliki projekt koji naši građani zaslužuju, a to je pristup temeljnoj infrastrukturi vodoopskrbe i odvodnje. S druge strane tu je i zaštita okoliša kako bismo našoj djeci i unučadi ostavili okoliš kakav zaslužuju u budućnosti. Ovom prigodom zahvaljujem se i Vladi Republike Hrvatske jer je stala iza ova tri velika projekta na području naše županije. Zahvaljujem se i Hrvatskim vodama i svima onima koji su doprinijeli da smo pri kraju građevinskih radova, a onda krećemo u malo manje zahtjevan pokusni rad od 12 mjeseci. Još jednom vam čestitam uz želju da i drugi projekti koje ste potpisali iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti budu uspješni kao i ovaj – rekla je Jozić.  

Pročitano 324 puta