Srijeda, 15 Studeni 2023 09:26

Polaznici 26. naraštaja Ratne škole Ban Josip Jelačić na prijemu u Županijskoj palači

U okviru studijskog putovanja zapadnom Slavonijom polaznici 26. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ posjetili su Požeško-slavonsku županiju s ciljem upoznavanja polaznika izobrazbe na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ sa stradanjem Požeško-slavonske županije i njenom doprinosu tijekom Domovinskog rata.

Prigodom posjeta Požegi, zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha ugostio je polaznike te ih upoznao s bogatom poviješću županije koja je tijekom vremena proživljavala uspone i padove, mijenjala svoje vizure, a danas je županija koja svoj razvoj temelji na budućnosti. 

- Izuzetna nam je čast ugostiti vas u vojnom gradu Požegi i poželjeti vam dobrodošlicu u Požeško-slavonsku županiju. Nalazite se u županiji koja se prvi put spominje davne 1210. godine i otada bilježi uistinu bogatu vojnu povijest, kulturnu povijest i povijest industrije. Ako želite upoznati kulturu, povijesne znamenitosti, muzeje, glazbu, najbolja vina i prirodne ljepote, na pravom ste mjestu. Svaki od naših pet gradova i pet općina ima svoje posebnosti, s nekima od njih ćete se upoznati u ova dva dana, a ja vas pozivam da se vratite i budete ponovno gosti naše županije nekom drugom prilikom  – istaknuo je Troha.

Ratna škola „Ban Josip Jelačić“ najviša je vojno-civilna obrazovna institucija u Republici Hrvatskoj koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga i druge državne dužnosnike kako bi po završetku izobrazbe bili prepoznati kao budući strateški nacionalno-sigurnosni vođe.

Trenutni 26. naraštaj Ratne škole pohađa 13 polaznika od kojih je osam polaznika iz Republike Hrvatske, pet visokih časnika iz Hrvatske vojske, po jedan polaznik iz Hrvatskog sabora, Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ravnateljstva policije MUP-a RH i pet pripadnika Oružanih snaga iz inozemstva, po jedan polaznik iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Njemačke, Sjeverne Makedonije i  Slovenije.

U ime polaznika Ratne škole na prijemu u Požeško-slavonskoj županiji zahvalio se o.d. načelnika Ratne škole kapetan bojnog broda  François Buj.

- 26. naraštaj polaznika Ratne škole na studijskom je putovanju zapadnom Slavonijom i u sklopu tog putovanja dva dana se nalazimo u Požegi kako bi se upoznali s Domovinskim ratom i poviješću ove županije. Ugodno nas je iznenadila bogata povijest s kojom nas je upoznao zamjenik županice i to ne samo vojna povijest, nego i ostala bogatstva koja su ovdje prisutna. Ono što smo čuli zasigurno će biti razlog da se vratimo i pobliže upoznamo ovo područje koje ima izuzetan značaj, ne samo u okvirima Hrvatske, nego i šire regije – rekao je Buj.

Pročitano 501 puta