Utorak, 14 Studeni 2023 16:09

Martinje 2023. u Požeško-slavonskoj županiji: Vrhunska vina sljubljena s domaćim proizvodima i gostoljubivošću

Martinje ili blagdan svetog Martina tradicionalno se slavi 11. studenog, a u Hrvatskoj taj dan slavi se još kao dan mladog vina kada je ono prvi put dostupno za kušanje. U Požeško-slavonskoj županiji i ove godine vinogradari su povodom Martinja otvorili svoje podrume, okupili se oko vrhunskih vina te zahvalili za prethodnu vinogradarsku godinu uz nadu za plodnom narednom sezonom uzgoja vinove loze.

Dugogodišnja tradicija uzgoja, iskustvo, marljivi rad, plodno slavonsko tlo i položaj na 45,3 paraleli, istoj onoj koja povezuje vinske regije kao što su Piemont, Val du Rhone, Bordeaux i Oregon, jamče da je i ovo Martinje iznjedrilo mlado vino koje će ispuniti butelje prepoznate u Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Tome svjedoče i brojni gosti koji su pristigli iz svih krajeva Lijepe naše, ali i susjednih zemalja, na uživanje u vrhunskoj vinskoj kapljici Požeško-slavonske županije.

Osim proslave u podrumima požeško-slavonskih vinara, Martinje je obilježeno i na Trgu Graševine u Kutjevu te Pješačkoj zoni u Požegi, uz tradicionalnu ceremoniju krštenja mladog vina, vinske kumove i zvuke tambure. Iako uz nenaklono vrijeme i kišu, Martinje je pokazalo ono najbolje, vrhunska vina sljubljena s domaćim proizvodima lokalnih proizvođača i slavonsku gostoljubivost u kojima su uživali posjetitelji županije tijekom ovog vinogradarskog blagdana.

Foto: TZ Grada Požege/Kutjevački.hr

Pročitano 430 puta