Subota, 28 Listopad 2023 10:54

Promovirani mladi čuvari prirode Požeško-slavonske županije

Na Sovskom jezeru održana je promocija dvanaeste generacije mladih čuvara prirode Požeško-slavonske županije. U ime Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem, koja provodi projekt, učenike i nastavnike pozdravio je ravnatelj ustanove Ivica Samarđić.

- Došli smo do završnog dijela projekta Mladi čuvari prirode koji ima svoju cjelogodišnju priču. Najviše nas raduje što kroz svoje školovanje imate želju naučiti dodatne vrijednosti o biljkama, životinjama i staništima, a naposlijetku i o ovom krajobrazu Sovskog jezera koji je lokacija vaše promocije – rekao je Samarđić.

U sklopu projekta Mladi čuvari prirode koji se provodi od 2012. godine, djelatnici Javne ustanove održali su niz edukativnih predavanja i radionica u školama. Ove školske godine u projektu su sudjelovali učenici šestih razreda Osnovne škole Vladimir Nazor Trenkovo, Osnovne škole Vilima Korajca Kaptol te Osnovne škole Antuna Kanižlića, Osnovne škole Dobriša Cesarić i Katoličke osnovne škole iz Požege.

Osim predavanja na kojima su naučili osnove ponašanja i orijentacije u prirodi te posebnosti ekosustava i vrsta zastupljenih na području Požeško-slavonske županije, učenici su imali priliku sudjelovati na terenskim radionicama i naučiti više o živom svijetu koji ih okružuje.

Nakon upoznavanja s prirodom u okolici Sovskog jezera i edukativne društvene igre u kojoj su najviše znanja i sreće imali učenici Osnovne škole Dobriše Cesarića, zaslužene diplome mladim čuvarima prirode uručili su zamjenik županice Ferdinand Troha, načelnik Općine Čaglin Dalibor Bardač i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević.

- Drago mi je da o ovom projektu možemo govoriti kao o projektu koji ima dugogodišnju tradiciju jer se kroz njega naši učenici upoznaju s prirodom, vrijednostima života u prirodi i nužnosti očuvanja i zaštite okoliša. Svima vama koji ste ovdje čestitam na potvrdama koje ste zaslužili kao mladi čuvari i neka to ne bude kraj vašeg prijateljstva s prirodom. Stečena znanja primjenjujte i dalje u životu, a tako ćete zasigurno biti primjer i starijima od sebe – rekao je Ferdinand Troha, zamjenik županice Požeško-slavonske županije.

Pročitano 569 puta