Utorak, 24 Listopad 2023 18:09

Obilazak gradilišta u Požegi i Pleternici: Iduće godine uređaji za pročišćavanje otpadnih voda kreću u pokusni rad

U krugu desetak kilometara, u Vidovcima i Pleternici, u tijeku je izgradnja dva uređaja s tri stupnja pročišćavanja otpadnih voda. Radovi se odvijaju u sklopu projekata aglomeracije gradova Požege i Pleternice te će se njihovom realizacijom ispuniti zahtjevi hrvatskih i europskih propisa.

Uz požeško-slavonsku županicu Antoniju Jozić, predstavnike naručitelja Tekije d.o.o., izvođače i nadzor, požeškog gradonačelnika Željka Glavića, pleterničku gradonačelnicu Mariju Šarić i načelnika Općine Jakšić Ivicu Kovačević, obilasku radova nazočio je i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić.

Naglasio je kako realizacija projekata neće pridonijeti isključivo okolišnim pitanjima već i novom gospodarskom razvoju ovoga kraja.

- Hrvatske vode su partner, a između ostalog i kontrolno tijelo u ovim projektima. Mogu reći kako smo zadovoljni s trenutnom dinamikom u odnosu na sve izazove koji su prisutni otpočetka. Danas imamo situaciju kada se nadzire kraj, izašli smo iz zemlje i radujemo se završetku radova na uređajima za pročišćivanje u Požegi i Pleternici. Na području Slavonije imamo značajne zahvate na sličnim projektima. Reći ću kako je iskorištena prilika koje je Operativno razdoblje 2014. – 2020. stavilo pred nas, a na tome velika zahvala ide Vladi Republike Hrvatske, na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem, koji su omogućili da ta sredstva budu stavljena u funkciju kako bi govorili o ekološki čistoj Slavoniji i pretpostavci za novi gospodarski rast. Bez riješenih UPOV-a  i otpadnih voda u budućnosti nitko neće moći dobiti dozvolu za bilo kakav ozbiljan pogon – rekao je Vukmirić.

Direktor naručitelja radova Tekije d.o.o.,  Anto Bekić, upoznao je s trenutnim stanjem radova na oba gradilišta. Na Centralnom uređaju za pročišćivanje otpadnih voda Požega radovi su dosegli 75% dovršenosti i očekuje se kako će se dokončati do konca veljače iduće godine nakon čega kreće pokusni rad od godinu dana.

Završetak radova na gradilištu uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Pleternici očekuje se u proljeće sljedeće godine, a zatim također puštanje uređaja u pokusni rad.

Riječ je o projektima koji ne generiraju korist samo za stanovnike ova dva grada, već i za šire stanovništvo županije. Na CUPOV Požega otpadna voda dovodit će se na pročišćivanje s područja Požege, općina Brestovac i Velika dok će se na pročišćivač u Pleternici otpadna voda dovoditi s područja Pleternice, Općine Jakšić te Požege, odnosno iz Vidovaca i Dervišage.

- Podsjetit ću da se osim aglomeracije Požega i aglomeracije Pleternica u sklopu kojih se grade ovi pročišćivači, na području Požeško-slavonske županije provodi i treći projekt aglomeracije gradova Pakraca i Lipika. Glavni kontekst svih tih projekata je da našim sugrađanima osiguramo uvjete življenja dostojne 21. stoljeća, priključenje na sustav odvodnje, a s druge strane tu je i zaštita okoliša. Najveća dobrobit ogleda se u zaštiti toka rijeke Orljave u koju se danas ispuštaju otpadne vode, u Požegi preko pročišćivača prvoga stupnja, a u Pleternici nažalost direktno u Orljavu. Mi ćemo završetkom ova tri projekta te nadam se i buduće aglomeracije Kutjevo u svim našim mrežama imati visok stupanj pročišćavanja  – istaknula je Jozić.

Pročitano 788 puta