Subota, 21 Listopad 2023 15:17

Protekle su 32 godine od formiranja slavne 123. brigade Hrvatske vojske Požega

Ponosna i slavna 123. brigada Hrvatske vojske Požega postigla je velike bojne uspjehe na Zapadnoslavonskom bojištu u prvim napadnim operacijama HV 1991. i početkom 1992. godine, pod kodnim nazivom: OTKOS 10, ORKAN 91 i PAPUK 91. Od osnutka slavne brigade protekle su 32 godine, a tom prigodom u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požeško-slavonske županije upriličeno je dostojanstveno obilježavanje obljetnice. 

Kod spomen obilježja na Trgu 123. brigade HV Požega vijence su položili predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, s voditeljem Koordinacije udruga, roditeljima, udovicama i djecom poginulih i nestalih hrvatskih branitelja pripadnika 123. brigade, ratno zapovjedništvo s pripadnicima 123. brigade Požega, izaslanik predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, potpredsjednik Udruge i predsjednik podružnice Udruge Vukovarsko-srijemske županije Milan Draženović i vodstvo podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požeško-slavonske županije te izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, zapovjednik Dočasničke škole „Damir Tomljanović Gavran“ brigadir Ivica Pejaković.

Počast su odali i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, izaslanik Ministra hrvatskih branitelja, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć Dinko Tandara, izaslanik Ministra obrane, ravnatelj Sektora ljudskih potencijala Ivan Jušić, izaslanstvo Požeško-slavonske županije prevođeno zamjenikom županice Ferdinandom Trohom, izaslanstvo Grada Požege predvođeno gradonačelnikom Željkom Glavićem, predstavnici gradova i općina s područja Požeško-slavonske županije, izaslanstvo Vojarne 123. brigade na čelu s pukovnikom Ivicom Mandićem te izaslanik Ravnateljstva policije, načelnik Policijske uprave požeško-slavonske Željko Grgić. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, molitvu je predvodio kanonik Josip Krpeljević.

Počast je odana i kod spomenika 123. brigade uz Osnovnu školu Julija Kempfa te kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana ispred Fakulteta turizma i ruralnog razvoja. Svetu misu u crkvi svetoga Lovre za poginule, nestale i umrle pripadnike 123. brigade predvodio je prepošt požeškog Stolnog Kaptola sv. Petra Ivica Žuljević.

Obilježavanje obljetnice zatim je nastavljeno u Svečanoj dvorani Glorija u Požegi. O važnosti očuvanja sjećanja na slavne dane i 123. brigadu HV Požega govorio je umirovljeni brigadir Zdenko Farkaš.

 - Drago mi je da smo tu i da se ponovno podsjećamo. Mi ćemo se i dalje nastaviti podsjećati na ono što je bilo, neovisno što drugi ne dolaze i drugima nije interesantno, nama jest. I dalje ćemo dolaziti i ostati vjerni toj ideji jer smatram da buduće generacije trebaju znati, a na nama živima je ostala zadaća da im govorimo – rekao je brigadir Zdenko Farkaš.

Uz zahvalu hrvatskim braniteljima i obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, čestitke na obljetnici uputila je izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

- Prisjetili smo se danas svih onih koji su svoje živote položili u temelje Domovine Hrvatske. Polaganjem vijenaca i molitvom na svetoj misi za sve poginule, nestale i umrle pripadnike 123. brigade, prisjetili smo se svih onih koji danas nisu s nama i koji su devedesetih godina prošloga stoljeća ostvarivali tisućljetni san hrvatskog naroda. San o neovisnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj koji i mi koji smo tada bili djeca, ali i svi prisutni živimo. Možda nismo ni svjesni da u vremenima kojima živimo, živimo trenutke koje su sanjale brojne generacije prije nas pod jarmom razno raznih drugih nacija. Bez obzira na činjenicu da je među nama sve manje i manje hrvatskih branitelja, radi njih koji nas gledaju odozgo trebamo ju nastaviti čuvati i očuvati. Čestitam vam svima 32. obljetnicu osnutka slavne i ponosne 123. brigade i odavde pozdravljamo zapovjednika Crnjca koji nažalost zbog zdravstvenih razloga nije s nama, ali je u mislima uvijek dio ovakvih okupljanja – rekla je Jozić.

Pročitano 670 puta