Četvrtak, 19 Listopad 2023 13:59

Javnozdravstvena akcija u Požegi: Koliki je tvoj rizik za srce?

Požeška pješačka zona ponovno je postala vrijedna lokacija brige o zdravlju. Povodom Svjetskog dana srca, Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije proveo je javnozdravstvenu akciju na kojoj su građani imali priliku upoznati se sa svojim trenutnim zdravstvenim stanjem. Studenti šeste godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu, zajedno sa patronažnim sestrama Doma zdravlja, prolaznike su potaknuli da se pridruže akciji te provjere važne brojeve i indekse koji detektiraju rizike od bolesti srca i krvnih žila.

- Još jednom u ovom jesenskom periodu obilježavamo Svjetski dan srca kada naši sugrađani imaju priliku na jednostavan način prekontrolirati krvi tlak, vrijednosti šećera u krvi i razne indekse koji govore o rizicima nastanka bolesti srca i krvnih žila. S nama su danas djelatnici Doma zdravlja, naše patronažne sestre i studenti šeste godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu, koji su ovdje na terenu u okviru kolegija Zdravlje u zajednici. Ovo je za sve nas pa tako i za naše studente, jedno lijepo i edukativno iskustvo mimo zidova i bolnice. Nadamo se da će naši sugrađani ozbiljno shvatiti upute i savjete te u slučaju da imaju nekontrolirani tlak, višak šećera u krvi ili višak kilograma, što je problem dvoje od troje ljudi, promijeniti nešto u svom životnom stilu kako bismo tog broj jedan ubojicu i probleme ostavili za kasnije godine života – rekla je voditeljica Službe za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, dr. med. Jasmina Kovačević.

U ime Požeško-slavonske županije javnozdravstvenu akciju u pješačkoj zoni podržao je zamjenik županice Ferdinand Troha.

- Drago mi je vidjeti u našoj pješačkoj zoni ovu javnozdravstvenu akciju koja se održava povodom Svjetskog dana srca. U sklopu akcije, naši sugrađani imaju priliku upoznati se s važnim vrijednostima koje jasno govore o njihovom zdravlju. Potrebno je osvijestiti da bolesti krvnožilnog sustava i prekomjerna tjelesna težina uzrokuju brojne bolesti koje pogađaju današnju populaciju. Statistika nam govori da postajemo sve pretilija nacija, sve manje se krećemo i zato su ovakve akcije od izuzetne važnosti kako bismo nešto promijenili – rekao je Troha.

Pročitano 476 puta