Utorak, 17 Listopad 2023 12:37

Slavlje svete Terezije, zaštitnice požeške Katedrale

U požeškoj Katedrali, 15. listopada 2023., održano je svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu svete Terezije Avilske, njezine nebeske zaštitnice. Euharistijsko slavlje predvodio je Đuro Hranić, đakovačko osječki nadbiskup i metropolit uz sudjelovanje domaćeg biskupa Antuna Škvorčevića, srijemskog biskupa Đure Gašparovića, srijemskog biskupa koadjutora Fabijana Svaline te brojnih vjernika i predstavnika javnog života.

- Na dan svoga prijelaza s ovoga svijeta u vječnost okupila nas je u požeškoj Katedrali oko Isusove žrtve ljubavi na oltaru sv. Terezija iz Avile. Nazivala je sebe Terezijom od Isusa, kako bi posvjedočila da je posvema njegova, te i nas ohrabrila da budemo takvi. Svima vam od srca čestitam svetkovinu sv. Terezije od Isusa, posebno kanonicima Stolnog kaptola sv. Petra koji pripravljaju biskupijska slavlja i na njima sudjeluju u ovom njezinu hramu, vjernicima požeške Župe na čelu sa župnikom i suradnicima, građanima Grada te učenicima i djelatnicima Katoličke gimnazije u Požegi kojima je ona nebeska zaštitnica. Siguran sam da vam se ona svima raduje i zahvaljuje Bogu što vas je izabrao da budete njegovi u Isusovoj Crkvi, u Požeškoj biskupiji, u ovome Gradu. Terezijo, hvala ti što nas podsjećaš čiji smo na zemlji, što nas uvjeravaš da je našem srcu samo Bog dostatan i što nas štitiš da ostanemo njegovi u prolazu ovim svijetom, kako bismo bili s tobom dionici zajedništva svetih u vječnosti – kazao je požeški biskup Antun Škvorčević u pozdravu.

Uvodeći u euharistijsko slavlje nadbiskup Hranić pridružio se pozdravu biskupa Antuna prisutnim vjernicima. Čestitao im je svetkovinu zaštitnice Katedrale i Župe, kao i zaštitnicu Katoličke gimnazije i grada Požege. Istaknuvši kako su se okupili u Katedrali sv. Terezije da bi se sjedinili s Bogom u njegovoj Crkvi, nadbiskup ih je pozvao neka to učine onim raspoloženjem srca kako je to znala sv. Terezija, odričući se svega onoga što ih u tom sputava.

Program proslave svete Terezije nastavljen je u Dvorani sv. Terezije gdje su učenici Katoličke gimnazije u suradnji s mladima Župe sv. Terezije i pod vodstvom profesorice Marijane Čorluke pripremili scensko glazbeni program o životu sv. Terezije, koji je bio svojevrsna čestitka prigodom njezine svetkovine.

Izvor: pozeska-biskupija.hr

Pročitano 451 puta