Nedjelja, 15 Listopad 2023 17:53

Pakrački vinogradi: Obilježena 32. godišnjica stradavanja civila

Povodom 32. obljetnice stradavanja civila u pakračkim vinogradima, u organizaciji Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije i Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja „Hrvatski feniks“ te pod pokroviteljstvom Grada Pakraca, Ministarstva hrvatskih branitelja i Požeško-slavonske županije održana je komemoracija za sve ubijene, nestale i stradale civile na tom tragičnom mjestu.

U nazočnosti obitelji žrtava položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika hrvatskim braniteljima u Pakracu, a zatim kod spomenika ubijenim i nestalim civilima u pakračkim vinogradima. Komemoracija je završena molitvom koju je predvodio pakrački župnik Jozo Zorić.

- Na današnji dan prije 32 godine stravično su ubijeni civili, među kojima i moj otac Ivan. Žene su ubili sjekirom, a muškarce puškama. Nakon niza neistina i nepravde nadovezane na ove događaje, predlažem osnutak radne skupine koja bi napravila registar ubijenih i nestalih hrvatskih civila na području Pakraca i Lipika - rekao je Željko Nađ.

Na stradavanja i počinjene zločine osvrnuo se i zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha, izrazivši suosjećanje svim obiteljima kojima je Domovinski rat odnio njihove najmilije.

Dinko Tandara, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć istaknuo je kako će stravična djela srpskih agresora vječno ostati neobjašnjiva i neshvaćena normalnom čovjeku te kako bi i jedan spomenik poginulom branitelju bio previše, a kamoli tri masovne grobnice koje postoje na području Pakraca i Lipika.

Foto: Pakrački list

Pročitano 500 puta