Subota, 14 Listopad 2023 18:45

U Požegi obilježen Dan ružičaste i Dan plave vrpce te Mjesec borbe protiv raka dojke

 

Požega se ponovno pridružila akciji obilježavanja Dana ružičaste i Dana plave vrpce te Mjeseca borbe protiv raka dojke koji se obilježava u listopadu. U cilju osvješćivanja građana o važnosti redovitih preventivnih pregleda dojki te ranog otkrivanja raka debelog crijeva, u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Lige protiv raka Požega, Kluba žena operiranih na dojci Požega i Udruge ILCO Požega, u Cehovskoj ulici dijeljene su edukativne brošure i ružičaste vrpce, a za najmlađe su pripremljeni baloni.

- Ovo je način da svim oboljelim osobama od raka dojke i od raka debelog crijeva, ali i drugih karcinoma, ukažemo na problem. Što se tiče situacije vezano uz nacionalne programe otkrivanja oboljelih od raka, ona je na zavidnoj razini od 80 do 90%. U odnosu na ostale županije mi smo i dalje u samom vrhu po odazivu. Imamo nekoliko novih mehanizama kako možemo povećati odaziv u sklopu nacionalnih programa pa smo tako slali podsjetnike na pozive koje su ranije dobili za rano otkrivanje raka debelog crijeva i dosta njih se odazvalo. Što se tiče raka dojke, ono što je novo i za što smo se mi u Zavodu godinama zalagali je dolazak mobilnog mamografa na područje Pakraca i Lipika. Pozivam žene da iskoriste dolazak mobilnog mamografa sljedeći tjedan u Pakrac, da se jave ili da dođu jer za srijedu ima još termina za pregled – rekla je voditeljica Službe za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i predsjednica Županijske lige protiv raka dr. med. Jasmina Kovačević.

Podršku akciji koja za cilj ima osvješćivanje građana i prevenciju bolesti na području Požeško-slavonske županije dali su požeški gradonačelnik Željko Glavić i zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinad Troha.

- Ova hvalevrijedna akcija ima za cilj potaknuti rano otkrivanje raka dojke i raka debelog crijeva, a ja koristim ovu priliku da pozovem sugrađane da se odazovu na preventivne preglede jer time se ponašamo odgovorno i sprečavamo bolesti koje nas ugrožavaju – istaknuo je Troha.

Foto: Požeška kronika

Pročitano 508 puta