Petak, 13 Listopad 2023 08:35

32. obljetnica stradavanja civila u Lipiku: „Zločinci su uložili ogroman napor kako bi prikrili svoje zločine“

U organizaciji Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata podružnice Požeško-slavonske županije, Grada Lipika i Hrvatskog Feniksa upriličena je komemoracija povodom 32. obljetnice od zločina počinjenog nad nedužnim civilima u Lipiku, od kojih je dio ubijeno, dio razmijenjeno, a neki se do današnjeg dana vode kao nestali.

Kod spomenika civilnim žrtvama na lipičkom groblju polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast su odale obitelji ubijenih i nestalih civila, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakraca i Lipika, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske brigadir Petar Matanović, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, general zbora Josip Lucić, izaslanik ministra obrane Dalibor Bajči, zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha te izaslanstva Lipika i Pakraca predvođeni lipičkim gradonačelnikom Vinkom Kasanom i predsjednikom pakračkog Gradskog vijeća Miroslavom Ivančićem.

Vijence su položili i predstavnici Udruge Hrvatski Feniks,  Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata podružnice Požeško-slavonske županije te predstavnici Udruge antifašista i antifašističkih boraca Pakrac – Lipik. U ime Vojarne 123. brigade Požega, počast je odao brigadir Mile Valentić, u ime PU virovitičko-podravske načelnik Marcel Štrok, a počast žrtvama odali su i načelnik PP Pakrac Robert Hrastić, zapovjednik interventne policije Virovitica Mario Novosel, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Virovitica  Vlado Paurić te Mirko Poljanac, predsjednik virovitičke HVIDR-e.

Predsjednik Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata podružnice Požeško-slavonske županije, Dinko Miovec,  naglasio je kako se 12. listopada 1991. dogodio vrhunac velikosrpskog nasilja, kada su nedužni civili pohvatani i odvedeni u logore ili još gore, okrutno poubijani oni koji nisu mogli krenuti s napadačima.

- U ovim teškim jesenskim trenucima okupljamo se iz godine u godinu i obilazimo stratišta naših nedužnih žrtava, duboko uronjeni u sjećanje na njihovu tragičnu sudbinu. Neka nas ovo prisjećanje podsjeti na važnost mira, zajedništva i solidarnosti te nas motivira da zajedno radimo kako bismo osigurali da se tako nešto u budućnosti više nikada ne dogodi - rekao je Vinko Kasana, gradonačelnik Grada Lipika.

Nezaboravljeni zločin nad lipičkim civilima, zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha okarakterizirao je kao jedan od brojnih krvavih tragova s istim potpisom koji se proteže kroz sve naše gradove i mjesta koja su bila pogođena djelovanjem zločinaca.

- Ubijajući stare, nemoćne i nedužne, uništavajući grad i razarajući domove, to je čin monstruoznosti koji zahtijeva jasno i glasno osuđivanje i neprestano ponavljanje generacijama koje dolaze. Duh ovog grada odražava se kroz njegove ljude. Napad na civile i uništavanje njihovih domova značilo je napad na identitet Lipika. Tri desetljeća nakon ovih strahota, s poštovanjem se prisjećamo žrtava, ali isto tako s ponosom slavimo identitet koji je obranjen i sačuvan - rekao je Troha.

Izaslanik ministra obrane i voditelj Područnog odjela za poslove obrane Osijek, Dalibor Bajči, istaknuo je da su prošle 32 godine od tragičnih zločina, a da se za počiniteljima i dalje neprestano traga.

O važnosti spomena na Domovinski rat i prenošenja istine na mlađe generacije na komemoraciji je govorio izaslanik ministra hrvatskih branitelja, general zbora i počasni građanin Lipika, Josip Lucić.

- Iako Ministarstvo čini sve što je u njegovoj moći kako bi pronašlo nestale, zločinci su uložili ogroman napor kako bi prikrili svoje zločine i otkrivanje istine nije nimalo lagan zadatak. Stoga je vrijedno pokušati utjecati na savjest onih koji su se vratili, kao i na kršćansku savjest Srpske pravoslavne crkve prisutne u Pakracu. U protekla tri desetljeća, stvorili smo državu koja je postigla sve što je mogla na međunarodnoj razini, dobivši sva međunarodna priznanja. Sada se možemo snažno posvetiti unutarnjim pitanjima -  istaknuo je general.

Foto: Lipički Compas

Pročitano 695 puta