Ponedjeljak, 09 Listopad 2023 14:34

Svečanost obilježavanja 18. obljetnice ustrojavanja Središta za obuku i doktrinu logistike Požega

Svečanim postrojavanjem u vojarni 123. brigade Hrvatske vojske u Požegi obilježena je 18. obljetnica ustrojavanja Središta za obuku i doktrinu logistike.

Uz časnike, dočasnike, vojnike, državne službenike i namještenike svečanosti su nazočili zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnik Mladen Fuzul, načelnik stožera-zamjenik zapovjednika ZzP-a brigadni general Ivan Raos, zapovjednik Središta za obuku i doktrinu logistike Požega brigadir Mile Valentić, zapovjednici postrojbi koje djeluju u vojarni 123. brigade HV Požega, zapovjednik Dočasničke škole “Damir Tomljanović Gavran” brigadir Ivica Pejaković, zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha, gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić, načelnik PP Požega Krunoslav Kokić te voditelj Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije i Grada Požege Tomica Galovića.

- S obukom vojnika u ovoj vojarni započelo se još 1992. godine, prije nego je ustrojeno središte. Spajanjem triju središta, Središta za obuku pješaštva Požega, Središta prometnih specijalnosti Požega i Središta za obuku logističkih specijalnosti Zagreb, dana 8. listopada 2005. ustrojeno je sadašnje sjedište. Temeljna misija je provoditi vojno stručno osposobljavanje i usavršavanje službi oružanih snaga Republike Hrvatske institucijskom obukom, a iz misije su proistekle i dodatne zadaće. Važno je spomenuti kako je značajan broj naših pripadnika sudjelovalo u međunarodnim vojnim operacijama i operacijama potpore miru diljem svijeta što i danas čine. Središte direktno utječe na veliki dio sposobnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske te poduzimamo sve korake i napore kako bi opravdali svoju ulogu i zadaću i bili prepoznatljiva ustrojbena cjelina Zapovjedništva za potporu i Oružanih snaga Republike Hrvatske – rekao je zapovjednik Središta za obuku i doktrinu logistike Požega brigadir Mile Valentić.

Prigodom obilježavanja 18. obljetnice ustrojstva, uručene su i poticajne mjere pripadnicima Središta za obuku i doktrinu logistike Požega.

- Ovaj dan obilježavamo ne samo zbog uspjeha koji ste ostvarili nego i zbog očekivanja koja su pred vama.  Ono što uvijek treba naglasiti je to da slavimo neprekidan rad predanosti i usmjerenosti ka uspjehu postrojbe koja ima ključni zadatak u oblikovanju Hrvatske vojske, a to je školovanje pripadnika. Bez provedene obuke, naročito u logističkom području, Hrvatska vojska ne bi bila ono što je danas, a to je obučena, profesionalna i spremna za sve izazove koji su ispred nas - rekao je Zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnik Mladen Fuzul.

Po završetku svečanosti položen je vijenac i zapaljene su svijeće kod spomen obilježja 123. brigade HV-a, a misu za poginule, nestale i umrle branitelje i pripadnike OSRH-a predvodio je velečasni Željko Volarić, kapelan vojne kapelanije Sveti Ivan Krstitelj.

Pročitano 654 puta