Nedjelja, 08 Listopad 2023 13:32

Preseljenje u novu ergelu sredinom iduće godine: Ministrica Vučković u obilasku sadašnjeg i budućeg doma lipicanaca

Uoči 16. obljetnice povijesnog datuma povratka lipicanaca u Lipik s 12. na 13. listopada 2007. godine, Ministrica poljoprivrede Marija Vučković posjetila je gradilište nove ergele u Lipiku, zajedno s ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem te u pratnji požeško-slavonske županice Antonije Jozić i gradonačelnika Grada Lipika Vinka Kasane.

Gracioznim lipicancima nakon godina agonije, slijedi svijetla budućnost jer uskoro predstoji preseljenje u njihov novi dom. U tijeku je izvođenje radova na gradilištu nove ergele u vrijednosti oko 2,6 milijuna eura s PDV-om, a sredstva za ovu fazu osigurana su putem Državne ergele, uz podršku proračunskih sredstava Ministarstva poljoprivrede i u suradnji s Gradom Lipikom te Požeško-slavonskom županijom.

Projekt izgradnje nove ergele za koji je Grad Lipik pripremio kompletnu projektno-tehničku dokumentaciju, odnosi se na izgradnju prilazne ceste, tri štale za konje, pripadajuće infrastrukture i odlagališta za stajski gnoj. Po završetku prve faze, u drugoj fazi projekta planirana je izgradnja dodatne 3 staje, skladišta za opremu i hranu te karantenski objekt, čime će biti osiguran kapacitet za 100 grla.  

- Državna ergela Đakovo i Lipik i konji lipicanci dio su vrijedne nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske i simbol višestoljetne tradicije uzgoja na čijem očuvanju Vlada i Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano rade, tako i kroz podršku važnom projektu izgradnje nove ergele Lipik, koja predstavlja nacionalni genetski nukleus i genetsku rezervu lipicanskih konja sa značajnim utjecajem i na svjetskoj razini. Lipicanac je danas dio tradicije, folklora i načina življenja, posebice u Slavoniji, nešto na što smo iznimno ponosni. Zadovoljstvo mi je biti ovdje uoči 16. obljetnice povratka lipicanaca u svoj dom i vidjeti kako radovi na Ergeli dobro napreduju -  rekla je ministrica Marija Vučković.

Ravnatelj Državne ergele Đakovo i Lipik Nikola Grizelj upoznao je da radovi napreduju u skladu s terminskim planom i očekuje se preseljenje konja sredinom iduće godine. Otkako su se vratili u Lipik, konji su smješteni u objektu koji je u vlasništvu Poljoprivrede Lipik d.d., a prema riječima ravnatelja Grizelja, godišnja cijena najma tog objekta unazad posljednje dvije godine je oko 100.000 eura.

Važno je spomenuti kako je koncem 2022. godine tradicija uzgoja lipicanaca uvrštena na UNESCO-ov Reprezentativan popis nematerijalne baštine čovječanstva što ukazuje na dodatnu posebnost i vrijednost tradicije uzgoja na području Grada Lipika.

- Projekt nove ergele je od iznimne važnosti jer za cilj ima poboljšanje uvjeta zbrinjavanja pasmine lipicanaca, identiteta Grada Lipika i Požeško-slavonske županije. Osim što će osigurati bolje uvjete za očuvanjem ove vrijedne pasmine konja, nova ergela će stvoriti jedinstvenu turističku atrakciju Grada Lipika, samim time privatnim turističkim dionicima osigurati dodatnu potražnju te generirati nova radna mjesta što je najvažnija komponente svih projekata na području naše županije – istaknula je Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije.

Pročitano 888 puta