Petak, 06 Listopad 2023 17:48

Ministrica Vučković na radnom sastanku u Lipiku: „Izazovi s kojima se susrećemo trebaju biti smjer zajedničkog djelovanja“

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković prilikom posjeta Lipiku održala je radni sastanak s požeško-slavonskom županicom Antonijom Jozić te čelnicima gradova i općina na čelu s lipičkim gradonačelnikom Vinkom Kasanom. Na sastanku su otvorene aktualne teme razvojnih smjerova i izazova poljoprivrede na području Požeško-slavonske županije kao što su upravljanje poljoprivrednim zemljištem, katastarske izmjene koje obuhvaćaju poljoprivredno zemljište, afrička svinjska kuga, a bilo je govora i o projektima usmjerenim razvoju poljoprivrede ovoga kraja.

Ministarstvo poljoprivrede je proteklih sedam godina na području Požeško-slavonske županije ugovorilo projekte i programe u vrijednosti 85 milijuna eura od kojih je do danas isplaćeno 78 milijuna, uz izravna plaćanja u vrijednosti preko 140 milijuna eura. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković na sastanku je naglasila kako resorno ministarstvo i dalje stoji na raspolaganju, a statistika govori kako razvoj poljoprivrede na području Požeško-slavonske županije ide u pravome smjeru.

- Obrazovna i starosna struktura poljoprivrednika na području Požeško-slavonske županije je vrlo obećavajuća. Vi ste jedina kontinentalna županija koja u strukturi vlasnika ima najmanje onih od 65 godina što ukazuje na porast mladih koji se bave poljoprivredom. S druge strane, svjesni smo kako i ovdje ima izazova kao što je pad stočarstva i rješavanje toga i sličnih problema nam treba biti smjer zajedničkog djelovanja – rekla je Vučković.  

Ono o čemu se posebno razgovaralo bila je zaraza afričkom svinjskom kugom koja je vrlo aktualna u susjednim županijama. Iako na području Požeško-slavonske županije nema zabilježenih slučajeva, preventive radi, poduzimaju se koraci kako bi se učilo sve što je moguće da se ni ne pojavi, a na tragu toga oformljen je lokalni stožer za suzbijanje.

- Afrička svinjska kuga je velik problem u našoj blizini i nama je svaki stočni fond od iznimne važnosti posebice za ljude koji od toga žive. Kako bi poduzeli sve mjere koje možemo u smislu prevencije, naša inicijativa prema ministarstvu je da se razvije program potpore poljoprivrednicima koji se ne nalaze u zahvaćenom području, a kojim bi se povećala razina biosigurnosti kako do zaraze ne bi niti došlo – rekla je Jozić.

Ministrica Vučković pozdravila je apel županice Jozić i čelnika gradova i općina te potvrdila kako će se u okviru službi Ministarstva poljoprivrede isti program i oformiti u cilju prevencije u područjima koja se ne nalaze u zoni ograničenja.

Sastanak je bio prigoda i za razgovor o sredstvima osiguranim odlukom Vlade Republike Hrvatske u proračunu Ministarstva poljoprivrede za štete nastale na poljoprivrednim usjevima uslijed olujnog nevremena. Ministrica Vučković upoznala je kako će se postupak isplate sredstava odvijati u dvije faze od čega će prvi krug isplate biti u studenome prema podacima iz Registra štete.

Pročitano 800 puta