Četvrtak, 05 Listopad 2023 12:50

Zlatna kuna: Dobitnici Oroz pharm, Poljoprivreda Lipik i Agronom

Županijska gospodarska komora Požega dodijelila je priznanja Zlatna kuna najuspješnijim trgovačkim društvima u Požeško-slavonskoj županiji protekle godine. Priznanja se dodjeljuju za uspješnost u poslovanju i doprinos hrvatskom gospodarstvu, a ovogodišnji dobitnici su Oroz pharm d.o.o. iz Pleternice u kategoriji malih, Poljoprivreda Lipik d.d. iz Lipika u kategoriji srednjih i Agronom d.o.o. iz Požege u kategoriji velikih trgovačkih društava.

Prigodom dodjele nagrada predsjednik Županijske komore Požega Goran Šutalo, upoznao je sa zabilježenom slikom gospodarstva na području Požeško-slavonske županije u 2022. godini koja je nastavila napredovati pozitivnim trendom rasta. Predsjednik Šutalo je iznio analizu podataka o poslovanju 1069 trgovačkog društva koji su predali financijska izvješća za poslovanje u 2022. godini.

Prema analizi, poduzetnici u županiji ostvarili su ukupne prihode u iznosu od 826 milijuna eura što predstavlja rast od 13% u odnosu na prethodnu godinu. Također, nastavljen je trend rada s dobiti te je dobit iznosila 34 milijuna eura. Prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih u trgovačkim društvima je također rasla te je u 2022. godini iznosila 782 eura.

- Dodjela nagrada najuspješnijima u gospodarstvu ima poseban značaj jer znamo s kakvim se sve problemima nosite i koliko je teško u današnje vrijeme brze izmjene tehnologija i novih ulaganja koja iziskuju te nedostatak radne snage biti uspješan, a koliko je tek teško biti najuspješniji. U ime svih građana Požege čestitam svima koji su dobili ovo izuzetno vrijedno priznanje, a čestitke i svima onima koji nisu nagrađeni na vrijednom trudu i radu. Kao grad se trudimo u onom djelu u kojemu možemo i koji je naša zadaća osigurati uvjete koji su vama i vašim zaposlenicima potrebni kao što su vrtići i škole i nadamo se uskoro doći do točke u kojoj to neće biti izazov  -  rekao je požeški gradonačelnik Željko Glavić.

Tvrtke sa sjedištem u Požeško-slavonskoj županiji i u 2022. godini nastavile su s pozitivnim petogodišnjim trendom rasta izvoza roba i usluga te je u istom razdoblju on udvostručen. Također, važno je za istaknuti kako je ukupan broj svih zaposlenih u županiji prešao 20 tisuća dok je broj nezaposlenih pao na oko 10%.

- Hvala vam svima koji svojom poduzetničkom vizijom, strategijom, odvažnošću i hrabrošću u izazovnim vremenima kreirate nove proizvode i usluge, otvarate nova radna mjesta i naravno najzaslužniji ste za gospodarska kretanja cijele naše županije. Biti poduzetnik jednako je teško danas kao što je to bilo i prije pet i trideset godina, a da se ne vraćamo u druga vremena koja smo napustili. Čestitam dobitnicima ove vrijedne nagrade, a posebice ponavljačima jer kada želiš ostvariti uspjeh moraš trčati najbrže što možeš, kada želiš biti prvi moraš trčati još brže, a ako želiš ostati na prvom mjestu to moraš udvostručiti. Hvala i vama predsjedniče županijske komore na svim koracima okupljanjima koje činite među poduzetnicima. Ja kao županica i cijela županijska uprava vam stojimo na raspolaganju za sve potrebe koje budete imali – rekla je Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije.

Pročitano 785 puta