Ponedjeljak, 02 Listopad 2023 18:14

32. obljetnica najhumanije akcije u Domovinskom ratu: Iz pakračke psihijatrijske bolnice evakuirano 270 pacijenata i 20 medicinskih djelatnika

Tridesetak godina nakon Domovinskog rata na području Požeško-slavonske županije trajno je urezan neizbrisiv trag herojstva i čovječnosti toga vremena, o čemu najbolje govori i povijest ispisana najhumanijom akcijom. Riječ je o akciji evakuacije Odjela pakračke psihijatrijske bolnice kada je 270 pacijenata i 20 medicinskih djelatnika spašeno u tijeku ratne stihije u noći velikog bijega.

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Pakrac – Lipik kod zgrade bivše pakračke psihijatrije obilježena je 32. godišnjica herojske akcije spašavanja, a potom je na centralnom spomen obilježju poginulim braniteljima na pakračkom gradskom trgu položen vijenac u čast svim žrtvama Domovinskog rata.

- Poznavajući većinu vas koji ste sudjelovali u toj akciji, tijekom svih ovih godina od nikoga nisam čuo drukčije, nego da se toga dana samo razmišljalo kako pomoći onima koji su tada bili u potrebi, a to su bili psihijatrijski bolesnici -  rekao je Miroslav Vacek, predsjednik udruge.

Obilježavanju obljetnice članovima udruge organizatora pridružili su se doktorica Tomislava Vidović koja je zajedno s ostalim medicinskim osobljem sudjelovala u akciji evakuacije, prof. dr. Veljko Đorđević, autor knjige „Pouke o čovječnosti“, dr.sc. Marijana Braš, jedna od najzaslužnijih osoba da se ova akcija ne zaboravi, dr. Anita Milas-Anzić, izaslanica ministra zdravstva Vilija Beroša, Špiro Janović, državni tajnik i izaslanik ministra branitelja Tome Medveda, gradonačelnica Grada Pakraca i saborska zastupnica Anamarija Blažević te zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha.

Doktorica Tomislava Vidović, tada liječnica pakračke psihijatrije, prisjetila se riječi tadašnjeg šefa doktora Nikole Zelića koji je na izlasku rekao – ostavite vrata otvorena, vratit ćemo se.

 - Vraćamo se ovdje svake godine da obilježimo ovaj veliki dan koji u nama uvijek iznova budi uspomene, sjećanja i osjećaj ponosa na taj herojski, humani čin dobrih ljudi – rekla je Vidović.

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević upoznala je kako je za obnovu zgrade bivše psihijatrije spremna projektna dokumentacija, a ista bi trebala služiti u svrhu osnivanja ustanove za pružanje trajnog smještaja za braniteljsko-stradalničku populaciju iz Domovinskog rata.

Veličinu akcije pozdravio je i zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha, istaknuvši kako njen motiv treba biti putokaz svim mlađim generacijama.

- Hvala vam što ste bili hrabri i učinili ono što se od čovjeka očekuje. U teškim situacijama ostali ste ljudi, ostali ste medicinske sestre i liječnici i veličina na koju se današnje generacije mogu ugledati – istaknuo je Troha.

Foto: Pakrački list

Pročitano 455 puta