Ponedjeljak, 02 Listopad 2023 12:19

Novi centri za starije u županiji: Novim investicijama kapaciteti rastu za pedeset posto

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u Zagrebu je uručio ugovore za projekte centara za starije osobe za koje su sredstva osigurana putem Poziva „Izgradnja i opremanje centara za starije osobe (izvaninstitucijske i institucijske usluge)“. Među osamnaest potpisnika ugovora našao se i Grad Pleternica.

- Današnji dan nam je izuzetno važan jer na stolu imamo rješenje za izazove današnjice, a koje je od velike važnosti za pripadnike treće životne dobi, ne samo Pleternice i pripadajućih naselja, već i cijele Požeško-slavonske županije. Slijedi nam žurno pristupanje provođenju postupku javne nabave radi odabira izvođača, a samim time i što skorijeg početka radova – istaknula je Marija Šarić, gradonačelnica Grada Pleternice.

Važno je istaknuti kako je u prvom krugu ocjene pristiglih projektnih prijedloga na navedeni Poziv, Općina Jakšić bila ta na čiju adresu je stigla odluka o pozitivnoj ocjeni. Naknadnom provjerom, nadležne službe utvrdile su kako je projekt Grada Pleternice bio prilagođeniji kriterijima poziva te samim time i ostvario sredstva.

Unatoč manjem bodovnom rangu, kvaliteta projekta Centra za starije osobe u Jakšiću prepoznata je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te su za navedeni projekt najavljena sredstva iz drugih izvora financiranja.

- Briga za osobe treće životne dobi jedan je od strateških projekata Požeško-slavonske županije. Povećanjem dostupnosti socijalnih usluga i planiranim ulaganjem u proširenje i izgradnju novih domova kontinuirano radimo na osiguranju adekvatnih uvjeta života žitelja zlatne dobi – rekla je županica Antonija Jozić.

Naglašava kako u ovom trenutku u Požeško-slavonskoj županiji ne postoje dostatni kapaciteti za smještaj starijih osoba te je svaka dogradnja i izgradnje nove infrastrukture od iznimnog značaja.

- U ovom trenutku u domovima koji su u nadležnosti županije imamo osiguran smještaj za oko 300 osoba i sretni smo što će taj broj porasti za 50 posto izgradnjom centara za starije osobe u Pleternici i Jakšiću. Nadam se kako će njima uz bok stati i ostali gradovi i općine kojima Požeško-slavonska županija pruža partnersku ruku podrške i suradnje u realizaciji projekata – dodaje Jozić.

Posebnost oba navedena Centra je ta što će uz niz usluga institucijske i izvaninstitucijske skrbi osigurati adekvatne uvjete za smještaj oboljelih od Alzheimera i drugih demencija za koje ne postoji odgovarajući smještaj na području Požeško-slavonske županije.

Pročitano 844 puta