Subota, 30 Rujan 2023 15:49

Dan Grada Lipika: Zajedništvo uloženo u brojne projekte stvara rezultate

Povodom Dana Grada Lipika i blagdana svetog Franje Asiškog održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća na kojoj su dodijeljene godišnje nagrade i dan presjek rada u proteklom periodu. Uoči sjednice, kod spomen obilježja na gradskom groblju, položeni su vijenci u čast poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Lipika, Slobodan Katunar, osvrnuvši se na ljude koji su ključan faktor razvoja Lipika i dionici važnih infrastrukturnih projekata kao što su Terme Lipik, izgradnja hotela „Fontana“ u sklopu Toplica Lipik, nova Ergela i obnova Kursalona i Wandelbahna, koji će redom pridonijeti razvoju gospodarstva i stvaranju novih radnih mjesta.

Proslavi Dana grada, domaćinima su se pridružili ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Marin Piletić, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca, Anamarija Blažević, požeško-slavonska županica Antonija Jozić sa zamjenicima, izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Špiro Janović, izaslanik ministra obrane Dalibor Bajči, voditelj Područnog odjela za poslove obrane u Osijek, Davor Huška, ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Andreja Bartolić, glavna tajnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Zoltán Császár, konzul Mađarske u Osijeku, čelnici gradova i općina Požeško-slavonske županije te brojni drugi gosti.

Gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana osvrnuo se na zapažene rezultate tijekom protekle godine, za koje je kako kaže zaslužan zajednički rad cijele zajednice.

- Svi mi zajedno stvaramo prelijepu sliku Lipika. Moram reći da se zbog vas, zbog svih projekata kao što je Vila Zinke, Narodne kupke, obnova perivoja, Heritage hotel, novog vrtića, svake ceste, svake sprave osjećam kao slikar, ali i stvaratelj novih mogućnosti u preko 25 milijuna boja – istaknuo je gradonačelnik.

Povodom Dana Grada Lipika, požeško-slavonska županica Antonija Jozić istaknula je kako lipičko zajedništvo uloženo u brojne projekte stvara rezultate koji su prepoznati ne samo na lokalnoj i regionalnoj već i na nacionalnoj razini.

- Ti projekti su postali stvarnost zahvaljujući predanom timu sposobnih pojedinaca i suradnika koje je gradonačelnik okupio oko sebe. Mi koji dolazimo u Lipik vidimo promjene koje se događaju. Uspjeh Lipika proizlazi iz suradnje, kontinuiteta i međusobnog razumijevanja. O Lipiku govore i pišu, ne samo lokalni, nego i nacionalni mediji i Lipik je grad koji je zasigurno predvodnik razvoja Požeško-slavonske županije i na tome iskrene čestitke - rekla je Jozić.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić istaknuo je kako je Lipik sinonim cjelovitog razvoja zajednice.

- Upravo je Lipik jedan od primjera kako ne čekati pomoć nego sa svojim kvalitetnim projektima razmišljati da obnovi sve ono što je u ratu stradalo i da digne zdravstveni turizam, ne na one predratne standarde, nego i puno više. Lipik nije zaboravio ulogu hrvatskih branitelja pa je upravo u ovom dijelu Slavonije otvoren Veteranski centar,  a isto tako ne promišlja samo o prošlim vremenima nego i o budućim generacijama žitelja Lipika čemu je dokaz Centar za umjetnu inteligenciju - rekao je Piletić.

Svečanoj sjednici pridružila se i pakračka gradonačelnica i izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Anamarija Blažević istaknuvši kako se mnogi veći gradovi mogu ugledati  u Lipik koji se brzo razvija, ima svoju viziju te zna koji mu je cilj i što želi postići.

- Danas je Lipik grad, koji je vođen politikom kontinuiteta, ali i hijerarhijskom politikom, od lokalne, preko županijske pa sve do državne vlasti, napreduje i može ostvariti sve ovo čemu smo govorili, ali i više. Ne smijemo zaboraviti da je Lipik prvi oslobođeni grad u Republici Hrvatskoj, grad koji je pretrpio velika stradavanja i zaslužio je blistavu budućnost - rekla je Blažević.

Na svečanoj sjednici godišnje nagrade Grada Lipika primili su Frizerski salon Vanja, Stjepan Turčan iz Antunovca, umirovljeni obrtnik, Obrt BB, Udruga Invalida rada Pakrac-Lipik i Moto klub „Iohannites“ iz Kukunjevca.

 

Pročitano 514 puta