Četvrtak, 21 Rujan 2023 14:13

Županica Jozić na 67. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija: Privlačenje investicija ključno je za razvoj županija

Na održanoj sjednici Izvršnog odbora, kojega čine svi hrvatski župani i gradonačelnik Grada Zagreba, bilo je govora o aktualnostima vezanim uz Nacionalni plan za poticanje ulaganja za razdoblje do 2030. godine, daljnjoj decentralizaciji u kontekstu financiranja socijalnih usluga, prirodnim nepogodama i koracima prevencije te Zakonu o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske.

Članovima odbora, na sjednici se pridružila i Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji te je pod jednom od točki dnevnog reda usuglašen tekst Pisma namjere o uspostavljanju suradnje Hrvatske zajednice županija i Hrvatskog nacionalnog vijeća, koje će dvije organizacije potpisati u prosincu. Prihvaćanje pisma namjere predstavlja još korak suradnje s hrvatskom zajednicom u Republici Srbiji koja je simbolični zamašnjak dobila nedavnim otvorenjem Hrvatskog doma – Matica u Subotici.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija, brodsko-posavski župan Danijel Marušić najavio je i Njemačko-hrvatski razvojni forum. U tom kontekstu, ruku suradnje pružio je veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj dr. Christian Hellbach, ističući kako je odnos Njemačke i Hrvatske tradicionalno prijateljski, ali s obzirom na učestale promjene koje donosi današnjica, potrebno je pronaći nove zajedničke ciljeve temeljene na zajedničkim interesima na lokalnoj i regionalnoj razini.

Domaćin redovne sjednice odbora, ovom prilikom bila je Krapinsko-zagorska županija na čelu sa županom Kolarom kojemu se predsjednik zajednice, župan Marušić, zahvalio na gostoprimstvu i čestitao na pozitivnim primjerima ulaganja koji mogu biti smjernice svim županijama.

Pročitano 756 puta