Srijeda, 13 Rujan 2023 11:59

Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije: „U nedjelju ćemo proslaviti veliki dan u čast svim hrvatskim braniteljima“

Odlukom Županijske skupštine 17. rujna uspostavljen je kao Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije, a u spomen na žrtvu i hrabrost svih onih koji su prije trideset i dvije godine sudjelovali u akciji oslobađanja današnje Vojarne u Požegi. U sjećanje na dan koji je označio prekretnicu Domovinskoga rata na ovim prostorima i ove godine je najavljen svečani program obilježavanja.

- Pozivamo sve hrvatske branitelje Požeško-slavonske županije, ne samo one koji su toga 17. rujna sudjelovali u oslobađanju, već i sve one koji su dali svoj obol u stvaranju samostalnosti Republike Hrvatske. Svima nama je poznato da vojarna nije oslobođena jer je sudjelovalo tisuće branitelja jer su brojni naši branitelji u tom trenutku bili na ratištima diljem Hrvatske. Svjesni smo da nas je svakim danom sve manje i ako s nama ovaj dan nestane, onda kao da nismo ni postojali. Iz tog razloga zahvaljujem požeško-slavonskoj županici i prijašnjim županima što su prepoznali ovaj datum i prate nas kako bi nastavili s obilježavanjem iz godine u godinu - rekao je predsjednik Županijske podružnice UHDDR i voditelj Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije i Grada Požege Tomica Galović.

Uz poziv žiteljima da se pridruže svečanosti obilježavanja, županica Jozić istaknula je jedinstvo koje ovaj veliki dan za županiju stvara. Osim županije potporu Danu hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije pružaju i sve općine i gradovi.

- Riječ je o ključnom datumu Požeško-slavonske županije kada je pala tadašnja kasarna i kada je po prvi put podignut hrvatski stijeg na današnju vojarnu.  U nedjelju ćemo se prisjetiti žrtve svih hrvatskih branitelja koji više nisu s nama, žrtve koji su dali branitelji koji grade Hrvatsku i danas, ali i žrtve obitelji koje su podnijele velike gubitke devedesetih godina prošloga stoljeća. Njima u čast okupit ćemo se u nedjelju i proslaviti još jedan veliki i ponosan dan naših branitelja  - istaknula je Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije.

Program svečanog obilježavanja koje će se održati u nedjelju 17. rujna, predstavio je tajnik Županijske podružnice UHDDR-a Antun Mandić.

- Svečanost započinje u 9:00 sati polaganjem vijenaca kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade HV u Požegi, nakon čega kreće mimohod pobjednika branitelja i građana do Vojarne gdje se nastavlja prigodan program. Nakon programa, vojni kapelan Željko Volarić predvodit će svetu misu u kapelici svetog Ivana Krstitelja – upoznaje Mandić.

Pročitano 769 puta