Nedjelja, 10 Rujan 2023 13:01

21. smotra folklora Pjesmom u jesen: Umijeće stotine folkloraša ispunilo ulice Jakšića

Prava raznolikost nošnji te pjesma i neizostavno veselje folkloraša, pridodali su tradicionalnoj smotri folklora Pjesmom u jesen poseban sjaj, a posjetiteljima pružili sadržaj za cjelovečernje uživanje u Jakšiću.

Mimohodom ulicama i nastupom na pozornici, uz domaćina, predstavili su se i Matica slovačka “Kukučin-Kuntarić” Jakšić, KUD Šokadija Budrovci, KUD Seljačka sloga Zadubravlje, ŽPS Vesele Šokice Slavonski Brod, KUD Zora Piškorevci, KUD Vesela Šokadija Gundinci, KUD Tkanica Okučani i KUD Đeram iz Viljeva. Uz stotine folkloraša, za dodatnu gracioznost mimohoda pobrinuli su se članovi konjogojstvenih udruga iz Požege i Pleternice.

Na samom početku manifestacije, okupljene je pozdravio predsjednik HKUD-a Slavonija Jakšić, Dario Pažin, istaknuvši kako su uložili sve napore da bi se njihovi gosti osjećali ugodno u možda malenom, ali Jakšiću koji ima mnogo toga za pokazati.

Zahvalnost svojim mještanima, koji iz godine u godinu nastavljaju tradiciju, uputio je načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević.

- Našim gostima želim dobrodošlicu i ugodan boravak u Jakšiću, a našem domaćem HKUD-u Slavonija iskreno zahvaljujem jer dugogodišnjim trudom pokazujete da mi znamo cijeniti i čuvati kulturnu baštinu. Veliko hvala svima koji su u ova tri dana dali svoj obol organizaciji kako bismo svi zajedno uživali u prekrasnom ambijentu našega Jakšića - rekao je Kovačević.

Dvadeset i prvu smotru folklora u Jakšiću otvorio je zamjenik požeško-slavonske županice, Ferdinand Troha, uz čestitke organizatorima na njegovanju tradicije.

- Već dvadeset i prvu godinu pjesmom ulazimo u jesen i već dvadeset i jednu godinu imamo jednu lijepu tradiciju, gdje se ovdje na ovoj pozornici prikazuje bogatstvo folklora, gdje uživamo u nošnjama i glazbi uz delicije koje su nam pripremili naši domaćini – istaknuo je Troha.

Nakon Fišijade i velikih folkloraša koji su zasjali na jakšićkoj pozornici, trodnevnu manifestaciju pod pokroviteljstvom Općine Jakšić, Požeško-slavonske županije i Turističke zajednice Zlatni Papuk, zatvorit će najmlađi Dječjom smotrom folklora, koja svojim desetim izdanjem isto tako poprima tradicionalnu notu.

Pročitano 849 puta