Utorak, 05 Rujan 2023 12:30

DVD Lipik: 140 godina požrtvovnosti i pomicanja granica humanosti

Jedno od najstarijih dobrovoljnih vatrogasnih društva na području Požeško-slavonske županije, ono Grada Lipika, proslavilo je svoju 140. obljetnicu postojanja i neprekinutog rada u korist dobrobiti svojih građana.

Jubilarna obljetnica proslavljena je vatrogasnim mimohodom ulicama grada i pokaznom vježbom te nastavljena svečanom sjednicom na kojoj je dan presjek dugogodišnjeg rada društva.

Uz brojna prijateljska vatrogasna društva pristigla iz cijele Požeško-slavonske županije pa i susjednog Starog Viteza i Zabreznice, svečanosti jubileja prisustvovali su i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić,  gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana, Mario Starčević, načelnik Sektora za vatrogastvo Hrvatske vatrogasne zajednice, Marko Ašenbrener, zapovjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije i Ilija Turković stariji, predsjednik Vatrogasne zajednice područja Pakrac – Lipik.

Na velikom jubileju DVD-u Lipik čestitao je gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana, istaknuvši kako su tijekom dva prosječna životna vijeka uvijek na usluzi svojim sugrađanima.

- Uvijek s ponosom govorimo o našim vatrogascima jer vi ste ti koji ste prvi kada se desi bilo kakva nezgoda i niste samo heroji u kriznim situacijama, već i aktivni sudionici lokalnih manifestacija i događanja – rekao je Kasana.

Svečana sjednica bila je prigoda i za potpisivanje Povelje o bratimljenju između DVD-a Stari Vitez i lipičkog DVD-a koja je vrhunac dugogodišnje suradnje s društvom iz susjedne Bosne i Hercegovine.

- Dobrovoljno vatrogasno društvo Lipik je društvo koje pruža ruku suradnje ne samo na području županije, nego širi svoje dobrotvorstvo i preko granica Republike Hrvatske čemu je dokaz potpisivanje Povelje s društvom iz Viteza. Vjerujem kako mi danas u Požeško-županiji imamo kvalitetan sustav vatrogastva i na sva naša društva možemo gledati s ponosom kao primjere predanosti i profesionalizma – rekla je Jozić.

Kako u svome radu Dobrovoljno vatrogasno društvo zaista pomiče granice humanosti dokaz je i suradnja s Centrom za inkluziju Pakrac-Lipik čiji članovi bruse svoje vještine u redovima DVD-a Lipik, učeći od požrtvovnih i kvalitetnih lipičkih vatrogasaca.

Pročitano 630 puta