Ponedjeljak, 04 Rujan 2023 18:45

Festivalski grad Požega: Završene veličanstvene Zlatne žice Slavonije 2023.

Sve ono što Slavonija jest i s čime se diči ponovno je u najljepšem svijetlu prikazano na festivalskim pozornicama velebnog izdanja Zlatnih žica Slavonije 2023. Njegujući tradiciju tamburaške glazbe, folklora i kulturne baštine koji se kriju iza naziva Zlatnih žica, ovogodišnji festivalski program ispunio je srca svih koji su sudjelovali, a time je Požega i ove godine obranila svoju zasluženu titulu festivalskog grada.

Krenuvši u petak gastronomskom poslasticom Fišijadom i pjesmom koju je stotinu folkloraša nosilo požeškim ulicama, napravljena je izvrsna uvertira u sve ono što je uslijedilo.

Sama festivalska subota Zlatnih žica Slavonije uistinu je ponudila za svakoga po nešto, od velike retrospektive festivala, do koncerata na velikoj i maloj pozornici, tambura i nešto bržih ritmova u kasnim satima. Posjetitelji koji su ispunili požeški trg imali su priliku uživati u najraznovrsnijem programu koji je uz nešto svježije note, naglasak stavio na nit vodilju Zlatnih žica Slavonije, tamburu i tamburašku glazbu.

Tamburaški izričaj, sajam lokalnih proizvoda, dječje glazbeno natjecanje, izbor najgizdavije Šokice i pregršt dodatnih sadržaja, osigurali su Požežanima i njihovim gostima uživanje ne samo tijekom noći, već i tijekom čitavih dana trajanja festivala.

Glazbeni vrhunac uslijedio je u nedjelju kada su na velikoj pozornici izvedene 22 nove tamburaške pjesme koje će zasigurno još dugo vremena ispunjavati radijske etere i biti vrijedne izvođenja na nekoj od idućih retrospektiva.

O samoj veličini i kvaliteti dovoljno govore fotografije ispunjenih požeških ulica i Trga svetoga Trojstva sva tri festivalska dana, a predivni prizori poslani iz Požege dovoljan su razlog tome da je novi festival, Zlatne žice Slavonije 2024., najavljen odmah po završetku ovogodišnjeg, jer će i za 365 dana Požega imati za pokazati još toga.

Pročitano 583 puta