Petak, 01 Rujan 2023 07:04

Tisuće vjernika pohrlilo na pleterničko brdo u zagovor Gospi od Suza

Brojni vjernici iz svih krajeva Požeško-slavonske županije, Hrvatske, ali i inozemstva, pristigli su na pleterničko brdo kako bi u zajedništvu i molitvi obilježili spomendan na događaj kada je 1953. godine reljefni kip Gospe u Siracusi plakao ljudskim suzama.

Kao spomen na čudesni događaj velečasni Ljudevit Petrak je 1955. godine započeo održavanje Devetnice Gospi od Suza u Pleternici, a mnošto vjernika započetu tradiciju nastavlja i dalje.

Ovogodišnja misna slavlja Devetnice Gospi od Suza, koja su započela 23. kolovoza, predvodio je dominikanac pater Anto Gavrić, a središnje euharistijsko slavlje na sam blagdan Gospe od Suza predvodio je zagrebački metropolit i predsjednik HBK msgr. Dražen Kutleša u zajedništvu s požeškim biskupom dr. msgr. Antunom Škvorčevićem.

Uz tisuće vjernika, središnjem euharistijskom slavlju prisustvovali su i požeško-slavonska županica i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Antonija Jozić, izaslanik Ministarstva obrane Dalibor Bajči, ravnatelj Uprave za tržište rada i zapošljavanje Luka Čirko te čelnici gradova i općina Požeško-slavonske županije na čelu s gradonačelnicom Grada Pleternice Marijom Šarić.

Po završetku misnog slavlja uslijedila je euharistijska procesija vjernika praćena tisućama upaljenih svijeća.     

Pročitano 492 puta