Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Četvrtak, 27 Srpanj 2023 17:15

Državna tajnica Ivanković u posjetu PSŽ: „Cilj nam je sanirati štete na obrazovnim ustanovama prije početka nastavne godine“

Uz veliku štetu nastalu na stambenim, gospodarskim, sakralnim objektima, poljoprivrednim usjevima te prometnicima, olujno nevrijeme koje je prošloga tjedna zahvatilo Požeško-slavonsku županiju, napravilo je značajnu štetu i na popriličnom broju obrazovnih ustanova.

Oštećene objekte koji su pretrpjeli devastaciju krovišta, prozora, procurivanje vode u objekte i oštećenje hortikulturnog uređenja, obišla je državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Iva Ivanković uz županicu Antoniju Jozić i pročelnicu Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Sunčicu Bajić.

- Ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja žao nam je što je došlo do ovih elementarnih nepogoda te smo obišli Fakultet ruralnog razvoja i turizma i Gimnaziju Požega kako bismo uvidjeli stanje na terenu. Mogu reći da je šteta vidljiva te smo savjetovali osnivače da prijave štetu osiguravajućim kućama, a za one dijelove koje neće pokrivati osiguranja dat ćemo sve od sebe da ministarstvo sudjeluje, a naravno i Vlada u podmirivanju računa. Prioritet su odgojno obrazovne ustanove i naš je cilj da se sve sanira prije početka nastavne godine – istaknula je Ivanković.

Dekan Fakulteta ruralnog razvoja i turizma Borislav Miličević i ravnateljica Gimnazije Požega Anita Katić tijekom obilaska su izvijestili o situacijama koje su zahtijevale žurnu reakciju i oštećenjima koja tek trebaju biti sanirana. Osim navedenih odgojnih ustanova, šteta je evidentirana i na matičnoj te devet područnih škola u Pleternici, osnovnoj i srednjoj školi u Pakracu, matičnim osnovnim školama u Brestovcu i Lipiku kao i na preostalim srednjim školama u Požegi.

- Zahvaljujemo se Ministarstvu znanosti i obrazovanja na njihovoj inicijativi, izlasku na teren i stavljanju na raspolaganje zajednički s Vladom Republike Hrvatske. Na području naše županije štetu je pretrpjelo 15 zgrada osnovnih i srednjih škola te zgrada fakulteta koja je stradala najvećim dijelom. Alarmantne situacije su žurno sanirane kako ne bi došlo do veće štete uslijed prokišnjavanja, a za one ozbiljnije zahvate u tijeku je izrada troškovnika te će se pristupiti i njihovom žurnom saniranju – rekla je Jozić.

Posjet državne tajnice Požeško-slavonskoj županiji bio je prigoda i za obilazak gradilišta Regionalnog centra kompetentnosti Panonika na kojemu radovi napreduju planiranom dinamikom.

Pročitano 1035 puta