Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 10 Srpanj 2023 07:55

Održana početna konferencija projekta „Pro Vita et Familia II“

 

U Maloj dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi održana je početna konferencija projekta Caritasa Požeške biskupije - „Pro Vita et Familia II“ ukupne vrijednosti 265.947,00 eura, kojemu su ciljane skupine samci i kućanstva koji žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva te su definirani kao najpotrebitiji prema kriterijima za primanje osnovne materijalne pomoći.

Uz voditelja projekta Tomislava Škodu te ravnateljicu Caritasa Požeške biskupije Katarinu Paulić, predstavljanju projekta prisustvovali su i ravnatelj Zavoda za socijalni rad Požeško-slavonske županije Vjekoslav Potočanac, pročelnica UO za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović, te zamjenik županice Ferdinand Troha koji je čestitao Caritasu i svima koji sudjeluju na još jednom uspješnom projektu koji svjedoči njihovo poslanje i stručnost, jer je ovo nastavak projekta koji je u široj zajednici prepoznat kao dobar.

Projekt „Pro Vita et Familia II“ sufinanciran je sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa za hranu i osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014.-2020., a u sklopu poziva „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom osnovne materijalne pomoći“ iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD). Traje ukupno 6 mjeseci, a broj planiranih korisnika koji će biti obuhvaćeni projektnim aktivnostima je minimalno 2350.

Voditelj navedenoga projekta Tomislav Škoda predstavio je cilj, projektne aktivnosti i popratne mjere, te vrstu materijalne pomoći koja će biti posredovana do krajnjih korisnika, a ravnateljica Caritasa Požeške biskupije Katarina Paulić dodala je kako će se podjelom materijalne pomoći potrebnima potpomoći djelovanje župnih caritasa te promovirati volonterijat kroz živu mrežu caritasovih volontera diljem Biskupije, a popratnim mjerama nastojat će se kroz savjetovanja i radionice ublažiti socijalnu isključenost i siromaštvo.

„Također, financijska vrijednost projekta uvelike će olakšati djelovanje Caritasa Požeške biskupije koje je svih ovih godina gotovo u cijelosti bilo financirano iz proračuna Požeške biskupije. Budući da je riječ o svojevrsnom nastavku prethodnog projekta, metodologija podjele pomoći neće se znatno mijenjati. Tako će i u ovom projektu naše produžene ruke biti dekanatski koordinatori koji će koordinirati prihvat i podjelu pomoći u svih 10 dekanata Požeške biskupije kao i volonterski angažman vjernika koji će pomoć posredovati na adrese krajnjih korisnika uz svesrdnu pomoć župnika i župnih vikara.“ – kazala je ravnateljica Paulić.

„Na koncu bih zaključila kako ipak zajedno trebamo njegovati osjećaj zahvalnosti jer nam ova mogućnost financiranja iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, olakšava vršiti naše temeljno poslanje sažeto u riječima „Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste“. Upravo zbog tih najmanjih jesmo gdje jesmo i trebamo činiti više nego što to činimo. Neka nas u tome i dalje prati zagovor našeg zaštitnika sv. Lovre za kojega su najmanji bili upravo najveće blago Crkve.“ - rekla je Katarina Paulić.

Izvor fotografija: rva.hr

Pročitano 673 puta