Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Nedjelja, 09 Srpanj 2023 11:01

Proslavljena 26. obljetnica utemeljenja Požeške biskupije

 

Na blagdan Sv. Ćirila i Metoda požeški biskup Antun Škvorčević u Katedrali sv. Terezije Avilske predvodio je euharistijsko slavlje u prigodi 26. obljetnice utemeljenja Požeške biskupije te njegova imenovanja za njezina prvog biskupa.

Svetoj misi koncelebrirali su kanonici Stolnoga kaptola i svećenici Požeškog dekanata te župnici pet župa koje ove godine slave dvadesetu obljetnicu svog osnutka, a uz vjernike grada Požege euharistijskom slavlju sudjelovali su i predstavnici spomenutih župa, kao i skupina vjeroučitelja koji su toga dana završili duhovne vježbe u Velikoj, te sestre redovnice, a od predstavnika lokalne vlasti prisutni su bili gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić, njegov zamjenik Borislav Miličević te zamjenik županice Ferdinand Troha.

Pozdravljajući nazočne sudionike slavlja biskup Škvorčević podsjetio je da je na ovaj dan prije dvadeset i šest godina, točnije 5. srpnja 1997. godine, sv. Ivan Pavao II. utemeljio Požešku biskupiju, ali da su u okviru teritorijalnog preustroja mlade mjesne Crkve na isti dan prije dvadeset godina osnovane dvije nove župe u Virovitici, a nešto ranije iste 2003. godine osnovane su nove župe u Daruvaru, Novskoj i Slatini.

Biskup Škvorčević predstavnike pet spomenutih župa ovom prigodom podsjetio je da su po svojim prije dvadeset godina osnovanim župama, ugrađeni u zajedništvo opće Crkve, ali po pripadnosti svojoj mjesnoj Crkvi - Požeškoj biskupiji te im čestitao na čelu s njihovim župnicima dvadesetu godišnjicu utemeljenja župa pozvavši ih da ovu čestitku prenesu svim župljanima uz pozdrav u Isusu Kristu koji je naša snaga danas i uvijeke. Svim prisutnim vjernicima u požeškoj Katedrali čestitao je dvadeset i šestu obljetnicu utemeljenja Požeške biskupije te rekao da njezino služenje povjerava Isusu Kristu, zagovoru njezina zaštitnika sv. Lovre, njezina utemeljitelja sv. Ivana Pavlu II., te sv. Ćirila i Metoda, čiji se blagdan slavio.

Izvor: pozeska-biskupija.hr

Pročitano 769 puta