Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Subota, 08 Srpanj 2023 12:00

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU dodijelio 156 ugovora ukupne vrijednosti 5,3 milijuna eura

 

U Gradu Pleternici, u predivnom prostoru IC Terra Panonica, održano je svečano uručivanje ugovora iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice i Programa podrške regionalnom razvoju koje je predstavnicima lokalne i regionalne samouprave dodijelio ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

Dodijeljeno je 156 ugovora ukupne vrijednosti više od 5 milijuna eura za područje sedam županija: Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske, Karlovačke, Bjelovarsko-bilogorske, te Požeško-slavonske županije kojoj je dodijeljeno ukupno 345 tisuća eura za projekte koji će se realizirati kroz 2023. te 2024. godinu.

Prilikom obraćanja prisutnima ministar Erlić istaknuo je kako je Požeško-slavonska županija za ovu prigodu izabrana upravo iz razloga jer je izuzetan primjer transformacije koja se dogodila uz pomoć programa koji su realizirani uz pomoć Ministarstva razvoja i fondova Europske unije, ali i svih dostupnih fondova koji su bili realizirani diljem županije u postojećoj financijskoj perspektivi.

„Od brojnih realiziranih projekata tu su bolnica i studentski dom, poduzetnički inkubatori i ovaj prekrasan Interpretacijski centar, ulaganja u kulturnu baštinu i energetsku učinkovitost, te brojni drugi. Danas smo uručili ugovore koji će se realizirati kroz ovu i sljedeću godinu diljem Panonske Hrvatske, diljem ovih sedam županija. Zadovoljni smo što smo dio ove priče zajedno s brojnim općinama i gradovima te što će ovi projekti uistinu pomoći da se realizira cijeli niz novih, javnih, kulturnih, društvenih i gospodarskih sadržaja.“ – rekao je ministar Erlić te istaknuo kako vjeruje da će ovi ugovori omogućiti podizanje standarda i kvaliteta života.

„Važno je kazati da ovi projekti možda nisu toliko veliki i kapitalni kao europski projekti, ali su izrazito važni jedinicama lokalne samouprave jer ih svake godine pratimo s takvim programima koji nikada nisu bili veći nego sada. Trenutno ih imamo ukupno devet, tako da kontinuirano razvijamo programe koji su od interesa za ona područja koja su ispod prosjeka razvoja Europske unije kako bi ona postigla razvijenije standarde. Kao država smo zajedno s Općinama, Gradovima i Županijama postigli jedan veliki uspjeh. Sa svim investicijama pokazali smo da znamo kako investirati projekte i kako realizirati dostupne EU fondove po svim pravilima te danas možemo sa sigurnošću reći da ćemo do kraja ove financijske perspektive koja traje do kraja godine, realizirati sredstva koja su nam stavljena na raspolaganje.“ - istaknuo je ministar naglasivši kako vjeruje da će dodijeljena sredstva u ovoj godini, kao i ona koja će biti dodijeljena u slijedećoj, zaista doprinijeti daljnjem rastu i razvoju cijele zajednice.

„Naše Ministarstvo i Vlada RH nastoje skrbiti o svima vama, o svakoj od općina za koje znamo da zaostaju za onim razvojnim prosjekom od EU. Kroz ove programe svakim danom pomažemo podići standard u svim dijelovima Hrvatske, posebno u ruralnim područjima. Svi vi gradonačelnici i načelnici borite se za svoje krajeve, borite se da privučete sva moguća sredstva u vaša područja te da svojim stanovnicima učinite život bolji i kvalitetnijim.“ - rekao je ministar regionalnoga razvoja i fondova EU.

U ime domaćina, Grada Pleternice, sve prisutne uzvanike prigodnim riječima pozdravila je pleternička gradonačelnica Marija Šarić koja je u svome obraćanju istaknula kako je Pleternica mali grad koji na najbolji mogući način može pokazati kako europski fondovi mogu promijeniti Hrvatsku.

„Jako mi je drago što je ministar Erlić danas ovdje sa svojim suradnicima jer svi pričamo jednu zajedničku priču, a to je da mali gradovi i općine ne mogu činiti velike stvari ako nemaju pomoć ministarstva, ako nema europskih fondova. Prilika je ovo za zahvaliti Ministarstvu na čelu s ministrom Erlićem što nam omoguće sve potrebno, a mi ćemo kao i do sada znati povući sredstva i iskoristiti to kako bi unaprijedili naše ruralne sredine. Ovakav veliki projekti poput IC Terra Panonica zasigurno ne bi još dugo bio ovdje da nije bilo mogućnosti financirati ga i opremiti kroz europske fondove.” - istaknula je gradonačelnica.

„Ovi mali projekti zbog kojih smo danas ovdje nama su izuzetno važni. Radi se o programu održivog razvoja lokalne zajednice koji je Pleternici omogućio da radi ono što građanima svakodnevno treba, a to su dječja igrališta, male cestice, vrtići, javna rasvjeta u naseljima, te svi oni projekti koji su izuzetno važni u našim sredinama, a koje mi sami ne bismo uspjeli odraditi u ovoj količini u kojoj ih sada radimo.“ - rekla je gradonačelnica Šarić.

Županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić ovom prigodom zahvalila je ministru na svim dodijeljenim sredstvima za nastavak razvoja kako naše, tako i ostalih županija Hrvatske.

„Čast mi je pozdraviti vas danas u Požeško-slavonskoj županiji, županiji vrijednih i radišnih ljudi koji su u desetljeću članstva u Europskoj uniji iskoristili sve mogućnosti za razvoj projekata koji su zaista bitni i ključni. Europskim sredstvima financirali smo brojne projekte, vodovode, odvodnje, izgradnju komunalne infrastrukture, muzeje, ali i sve one druge koji se odnose na socijalnu uključenost naših građana, od pomoći u kući, usavršavanja obrazovanja te mnoge druge.“ – rekla je županica Jozić prisjetivši se vremena prije nego je Hrvatska postala članica EU i vremena u kojima su fiskalni kapaciteti jedinica lokalne i regionalne samouprave bili daleko niži nego danas.

„U tim vremenima značajni izvori financiranja naših projekata dolazili su upravo iz Ministarstva regionalnog razvoja, danas i fondova Europske unije. Uvijek smo željno iščekivali rezultate natječaja i potpisivanje ugovora, kao što ga vjerujem iščekujemo i danas. Hrvatskoj su danas na raspolaganju brojna sredstva iz fondova EU, gotovo dva i pol puta više nego što smo imali u prošlom programskom razdoblju, no uvijek će ovi projekti kroz programe održivog razvoja lokalne zajednice biti oni mali projekti, ali projekti s dušom i važni za razvoj naših lokalnih zajednica.“ – kazala je županica Jozić zahvalivši Vladi RH što prepoznaje potrebe jedinica lokalne samouprave.

„Kroz brojne zakonske propise, fiskalna izravnanja i povećanja alokacija za ove programe, Vlada RH zapravo nas potiče da budemo još bolji, učinkovitiji i uspješniji u realizaciji svih onih bitnih i ključnih projekata za razvoj. Svim korisnicima dodijeljenih sredstava želim uspješnu provedbu projekata i veselimo se dodjeli ugovora u budućnosti.“ - zaključila je svoj govor županica Požeško-slavonske županije.

Pročitano 844 puta