Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 07 Srpanj 2023 08:04

Najboljim hrvatskim obrtnicima dodijeljene prestižne nagrade u sklopu svečane Akademije HOK-a

 

I ove godine tradicionalno je obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore - spomen na održavanje obnoviteljske Skupštine 1. srpnja 1994. godine, kada su hrvatski obrtnici prvi put dobili svoj zakon - Zakon o obrtu, ali i svoju Komoru. Ovogodišnjom svečanom Akademijom najzaslužnijim hrvatskim obrtnicama i obrtnicima dodijeljena su najviša priznanja - Statua i Plaketa „Zlatne ruke“, a ispred Požeško-slavonske županije dugogodišnji obrtnik Tomislav Čabraja vlasnik obrta „ELEKTRO TEAM“ iz Vidovca kod kojeg je na naukovanju bio 51 učenik zasluženo je dobio nagradu „Šegrt Hlapić“ za najboljeg mentora mladih obrtnika u Hrvatskoj.

Najveća godišnja svečanost HOK-a ove godine održana je pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH, a uz brojne visoke uzvanike svečanosti su nazočili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i Predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek, potpredsjednik Hrvatskog sabora Davorko Vidović, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, te brojni uvaženi gosti među kojima je bio i zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković ovom svečanom prigodom istaknuo je kako Vlada iznimno cijeni rad hrvatskih obrtnika kojih je sada više od 107 tisuća.

„Naše obrtnike smatramo temeljem društvenog napretka. Mi u Vladi vodimo računa o tome koliko su obrtnice i obrtnici važna sastavnica hrvatskog gospodarstva i koliki je njihov doprinos društvu. Posebno mi je drago da smo u razdoblju od sedam godina našega mandata doživjeli porast broja aktivnih obrta za 43 posto što znači da kontinuirano ulažemo i potičemo poduzetničko ozračje u društvu.“ - rekao je premijer Plenković prilikom svoga obraćanja.

Uz najprestižnije priznanje Hrvatske obrtničke komore - Statua „Zlatne ruke“ s poveljom, koja se dodjeljuje kao priznanje za dugogodišnji uspješan rad u obrtu i izniman doprinos razvoju hrvatskog obrtništva, ove godine pripala je petero hrvatskih obrtnica i obrtnika, a u sklopu programa svečane Akademije odaje se priznanje i novim majstorima i majstoricama koji su u proteklih godinu dana položili majstorski ispit.

Osim Statue i Majstorske diplome dodijeljena je i Plaketa „Zlatne ruke“ s pisanim priznanjem koju su ove godine primili osam najzaslužnijih među kojima je bio i požeški vlasnik obrta za izvođenje soboslikarskih i ličilačkih radova „Špiranec“ iz Požege.

Predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil obraćajući se prisutnima čestitao je svim ovogodišnjim  dobitnicima te zahvalio hrvatskim obrtnicama i obrtnicima na hrabrosti, marljivosti i ljubavi s kojom pristupaju svojem poslu, na njihovom doprinosu očuvanju tradicije te doprinosu razvoju hrvatskog gospodarstva.

„Danas nas je oko 107 tisuća i zapošljavamo više od 215 tisuća ljudi, 7 % nas je više u odnosu na prošlu godinu. Samo u svibnju imamo 1.305 obrta više. Riječ je o ogromnoj snazi koja raste i jednom od najvitalnijih segmenata hrvatskog gospodarstva.“ – rekao je Kratohvil te pozvao predstavnike Vlade RH i državnih institucija da aktivno i zajednički rade na unapređenju okruženja za poslovanje domaćih obrtnika.

Izvor fotografija: hok.hr/PSŽ

Pročitano 948 puta