Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Nedjelja, 02 Srpanj 2023 19:52

Obilježena 32. godišnjica prvog sukoba policije s agresorom u Požeštini

 

Na 32. obljetnicu prvog sukoba policije s agresorom na području Požeštine 1991. godine, predstavnici Udruge hrvatske policije, hrvatskih branitelja Grada Požege i Požeško-slavonske županije nakon održane svete mise u mjesnoj crkvi u Deževcima položili su vijence i zapalili svijeće pored spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Kamenskoj.

Izaslanstvo Požeško-slavonske županije predvodio je zamjenik županice Ferdinand Troha, a vijence i svijeće položili su i predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije i drugi predstavnici braniteljskih udruga, izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja, vojske i policije, te predstavnici Općine Brestovac.

Sve prisutne prigodnim riječima pozdravio je predsjednik Udruge hrvatske policije Požega Zoran Renka koji je istaknuo kako je tada, 28. lipnja 1991. godine, u mjestu Kamenska izvršen napad od strane srbočetničkih paravojnih postrojbi na hrvatsku policiju koja je tada jedina bila na braniku domovine te u redovnoj ophodnji išla u obilazak terena.

„U oružanom sukobu nitko od hrvatskih policajaca nije stradao, dok su na suprotnoj strani zabilježena i stradavanja. Nakon tog prvog oružanog sukoba na ovom dijelu dolazi do čestih oružanih sukoba, provokacija, pucnjave i granatiranja, sve dok se 26. rujna 1991. nije krenulo u oslobađanje Kamenske i Mijača. Tom prilikom je poginulo pet hrvatskih branitelja, a kasnije u borbama te zime smrtno je stradalo još pet branitelja. Spomenik postavljen u središtu Kamenske posvećen je upravo toj desetorici hrvatskih branitelja.“ – kazao je ovom prigodom Zoran Renka.

Nakon polaganja vijenaca u Kamenskoj molitvu uz spomen obilježje u spomen na sve poginule hrvatske branitelje održao je župnik župe sv. Ane u Skenderovcima vlč. Mijo Lasović.

Izvor fotografija: pozeskivodic.com

Pročitano 559 puta