Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 26 Lipanj 2023 14:37

Hrvatski dom u Subotici mjesto okupljanja i suradnje hrvatske zajednice u Srbiji

 

U prigodi svečanog otvorenja Hrvatskog doma - Matice u Subotici u Srbiji su boravili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, predsjednica Odbora za Hrvate izvan RH u Hrvatskom saboru i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Zdravka Bušić, te brojni drugi dužnosnici među kojima je bila i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

„Drago mi je susresti se s hrvatskom zajednicom u Srijemskoj Mitrovici, srijemskim biskupom koadjutorom mons. Svalinom i predstavnicima župe sv. Dimitrija. Hvala vam što skrbite o očuvanju hrvatskog identiteta i kulture.“ - poručio je premijer te dodao da Vlada RH pruža snažnu podršku Hrvatima u Srbiji.

Premijer Plenković posjet Srbiji započeo je u Srijemskoj Mitrovici gdje je posjetio Katedralu sv. Dimitrija i susreo se sa srijemskim biskupom koadjutorom mons. Fabijanom Svalinom, a ovom prigodom biskup Svalina posjet premijera okarakterizirao je kao povijesni događaj te izrazio zadovoljstvo rekavši kako su kao predstavnici hrvatske zajednice u Srbiji iznimno zahvalni Vladi RH.

„Upoznali smo premijera s određenim dobrobitima, ali i s određenim poteškoćama kojih nije mali broj. Nadam se da će i ovaj posjet pridonijeti rješavanju nekih pitanja koja su prepoznatljiva i vidljiva u Srijemskoj biskupiji.“ – rekao je Svalina.

Prilikom posjete Srbiji premijer se sastao i s predsjednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić s kojom je i otvorio Hrvatski dom u Subotici, a koji će biti sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća, Novinsko izdavačke ustanove "Hrvatska riječ" i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Ovaj projekt u potpunosti je financirala Vlada RH s 1,9 milijuna eura.

Na samome otvorenju Hrvatskoga doma premijer Plenković istaknuo je važnost toga što su obje vlade prepoznale značaj suradnje između hrvatske manjine u Srbiji i srpske manjine u Hrvatskoj, dodavši da je ta suradnja donijela svježinu pokušajima unaprjeđenja odnosa dviju zemalja.

„Dvije manjine daju poticaj da suradnja na razini država bude bolja nego što je bila.“ - rekao je Plenković zahvalivši čelniku DSHV-a Tomislavu Žigmanovu koji je pridonio vidljivosti Hrvata u Srbiji te poručio kako je njegovo imenovanje ministrom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u vladi Srbije važan korak u bilateralnim odnosima dviju zemalja, kao i djelovanje Anje Šimprage, potpredsjednice Vlade iz redova srpske manjine.

„Mislim da su takvi odvažni politički potezi ključni i za bolji položaj Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj, kao i svih drugih manjina.“ - naglasio je premijer Plenković te između ostaloga istaknuo kako je Vladi Republike Hrvatske, njezinim resorima, te Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske jedna od temeljnih ustavnih zadaća podržavati Hrvate koji žive izvan domovine.

„Ovakvi trenutci kao što je izgradnja Hrvatskog doma u Subotici, što je velebni događaj za sve Hrvate u Srbiji, zasigurno je dio mozaika unaprjeđena odnosa.“ - poručio je predsjednik Vlade RH.

Izvor fotografija: Kristijan Toplak/vlada.gov.hr

Pročitano 834 puta