Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 19 Lipanj 2023 09:34

Dvije hrvatske graševine među najboljima u svijetu

Međunarodna manifestacija GO GROW nastavila se u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije i to panelima o tržišnom pozicioniranju graševine te na temu Hrvatska – zemlja vina i turizma, a na kojima je sudjelovao i zamjenik županice Ferdinand Troha.

Zaključak panela dala je Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a istaknuvši nužnost sustavnog rada na promjeni percepcije graševine, kroz mogućnosti koje nudi kao sorta.„Ovog smo tjedna intenzivno radili na upisivanju graševine, kraljice vinskih sorata kontinentalne Hrvatske, na svjetsku vinsku kartu. Naših pet slavonskih županija postalo je tako top destinacija svjetskim vinskim znalcima, ocjenjivačima, istaknutim novinarima i sommelierima“ – rekla je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Od 12. do 17. lipnja istok Hrvatske je domaćin međunarodne manifestacije GO GROW čiji su sudionici do sada posjetili Brodsko-posavsku, Požeško-slavonsku, Virovitičko-podravsku i danas Osječko-baranjsku županiju. Uz pet slavonskih županija, manifestaciju su podržale i brojne institucije uz pokroviteljstva Ministarstva turizma i sporta i Ministarstva poljoprivrede.

„Hrvatska gospodarska komora je suorganizator ove manifestacije jer držimo da je graševina strateška sorta, ne samo Podunavlja i Slavonije, već i cijele Hrvatske. Više od 40% vina koje ide u promet u Hrvatskoj je graševina, oko 25% nasadnih površina je pod graševinom, a također i 2/3 hrvatskog izvoza čini upravo graševina“ – rekao je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK.

„Ministarstvo poljoprivrede kroz nacionalni program za vino, tzv. Vinsku omotnicu snažno podupire vinogradarstvo i vinarstvo, a također financiramo rad regionalnih organizacija koje su ustrojene nakon donošenja Zakona o vinu. Drago mi je da sam danas na manifestaciji posvećenoj graševini, budući je to sorta koja ima odličan omjer kvalitete i cijene“ - istaknula je Sandra Zokić, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište u Ministarstvu poljoprivrede.

Iznenađenje je kažu ocjenjivači, bila češka graševina koja je i proglašena šampionom ovogodišnjeg GROW de Mondea. U kategoriji desertnih vina najbolja je bila austrijska graševina Sattlerhof, a graševina Iločkih podruma iz 2008. godine proglašena je najboljom zrelom graševinom. Mlada graševina koja je oduševila ocjenjivače iz 17 zemalja svijeta dolazi iz češke vinarije Bzenec i ujedno je šampion ovog natjecanja. U kategoriji jantarna graševina ove je godine briljiralo još jedno hrvatsko vino – Graševina Koria iz 2018. godine vinarije Kutjevo. Najbolju pjenušavu graševinu Dina Brut 2020 ove je godine predstavila vinarija Vinum iz Srbije.

Ovakva događanja pridonose brendiranju Slavonije kao eno i gastro destinacije te podižu vidljivost istoka Hrvatske kao turističke destinacije. Ako je suditi prema dojmovima sudionika konferencije GO GROW, vinskim novinarima, blogerima, enolozima i sommelierima, glas graševine daleko će se čuti.

Pročitano 587 puta