Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 16 Lipanj 2023 07:19

U Kutjevu ocjenjeno 210 uzoraka graševine

Nakon vina Brodsko-posavske županije, sudionicima međunarodne manifestacije GO GROW 2023. predstavila su se vina Požeško-slavonske županije. Vinogradarstvo u Kutjevu ima najdužu pisanu povijest i tradiciju od gotovo 800 godina. Kutjevo je destinacija najboljih hrvatskih vina, među kojima je i graševina.

„Drago mi je da je ova manifestacija došla u Kutjevo, u našu Zlatnu dolinu i da međunarodni ocjenjivači iz 15 zemalja imaju priliku na autohtonom području upoznati našu graševinu. Vina koja su prepoznali i ocjenjivači na Decanteru vjerujem da su prepoznata i danas i da će hrvatska graševina zasigurno polučiti dobre rezultate na ovom natjecanju“ – rekao je zamjenik županice Ferdinand Troha.

U Kutjevu održalo i međunarodno ocjenjivanje graševina GROW Du Monde 2023., gdje su ocjenjivači iz 15 zemalja svijeta imali uistinu težak zadatak.

„Stiglo je 20 ocjenjivača iz 15 zemalja svijeta od SAD-a do Sjeverne Makedonije, a ocjenjuje se 210 uzorak graševine iz sedam zemalja. Velika je konkurencija jer svi najbolji proizvođači graševine daju uzorke svojih najboljih vina“ – rekao je Krunoslav Sontaki, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Kutjevački vinari.

„Ovo ocjenjivanje je značajno za graševinu i njenu popularizaciju na domaćem, a osobito na međunarodnom tržištu. Graševina je inače u krugovima europskih restorana nedovoljno zastupljena, a može dati široki dijapazon vrsti i kvalitete vina. Sorta koja u svakom slučaju treba snažniju marketinšku promociju što upravo radi GO GROW“ – dodao je Vlado Krauthaker, vinar iz Kutjeva.

Graševina je najznačajnija vinska sorta u Hrvatskoj i Sloveniji, a visoko mjestu u vinskoj ponudi zauzima i u drugim susjednim zemljama. S ciljem njene popularizacije i kvalitetnijeg plasmana na tržište Igor Luković iz Srbije, Zoltan Gyorffy iz Mađarske i Saša Špiranec iz Hrvatske prošle su godine pokrenuli GROW Du Monde – ocjenjivanje graševine. Već prve godine ovo se natjecanje pozicioniralo kao najvažnije svjetsko ocjenjivanje graševine.

„Želja nam je da mnogobrojni gosti ove manifestacije uz ocjenjivanje i sudjelovanje na konferenciji u svijet pronesu i glas o graševini, ali i o istoku Hrvatske kao destinaciji. Kada međunarodno priznati vinski stručnjaci dođu i upoznaju se s bogatstvom stilova i kvaliteta koju ta sorta nudi, jasno je da će glas da je riječ o sorti koja ima veliki potencijal prenijeti širom svijeta“ – rekao je Špiranec.

Pročitano 818 puta