Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Srijeda, 14 Lipanj 2023 08:56

Dan branitelja Grada Požege

U mjestu Vidovci, 13. lipnja 1991. godine, postrojen je 63. samostalni bataljun Zbora narodne garde, jedne od najstarijih postrojbi iz Domovinskog rata, profesionalne postrojbe koja je u jesen iste godine postala okosnica 123. požeške brigade Hrvatske vojske na čelu s generalom Miljenkom Crnjcem.

U organizaciji Grada Požege i Udruge ratnih veterana 63 A samostalne gardijske bojne ZNG, svečano je obilježen Dan hrvatskih branitelja Grada Požege i 32. godišnjica osnutka 63 A SB ZNG. Na početku svečanosti, uz spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade položeni su vijenci i zapaljene svijeće, nakon čega je u crkvi sv. Lovre upriličena sveta misa.

Na mjestu na kojemu je postrojena prva hrvatska vojna postrojba u ovome kraju, na stadionu Nogometnog kluba u Vidovcima, brojna izaslanstva prisjetila su se i odala počast svima onima koji su svoje živote utkali u temelje naše Domovine, a potom su uručena i odlikovanja pripadnicima slavne bojne.

Vijenac su položili Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rada Požeško-slavonske županije zajedno s obiteljima i roditeljima poginulih i preminulih branitelja te članovi braniteljskih udruga Požeško -slavonske županije, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uz posebnog savjetnika za veterane Domovinskog rata Marijana Marekovića. U ime Predsjednika Vlade Republike Hrvatske vijenac je položio izaslanik Ferdinand Troha, zamjenik županice Požeško-slavonske županije, zajedno s izaslanstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Jozo Katić voditelj područnog odjela Požega Ministarstva hrvatskih branitelja i Dalibor Bajči, Požeško-slavonska županija na čelu s predsjednikom Županijske skupštine Vinkom Kasanom, Grad Požega na čelu s gradonačelnikom Željkom Glavićem. Vijenac je položila i zastupnica u Hrvatskom Saboru Martina Vlašić Iljkić. Počast su zajednički odali predstavnici vojarne 123. brigade Hrvatske vojske Požega pukovnik Damir Grgurić i zamjenik načelnika Policijske uprave požeško-slavonske Dalibor Bauer. Vijenac su zajedno položili Mjesni odbor Vidovci i Dervišaga te Nogometni klub Dinamo Vidovci Dervišaga. Vijenac Udruge ratnih veterana 63. „A“ samostalne gardijske bojne Zbora Narodne Garde položili su Dragan Valenta, Mario Kalan, Mladen Miletić i Vladimir Matoković zajedno s pripadnicima 63. A samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde Požega.

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga uručio je odlikovanja i to: Redom Nikole Šubića Zrinskog, za junački čin u Domovinskom ratu, odlikovan je Miroslav Žilić, a Redom hrvatskog križa, za teško ranjavanje u Domovinskom ratu, odlikovani su Mato Sigurnjak i Antun Smojvir. Za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu Redom hrvatskog trolista odlikovani su Tomica Galović i posmrtno Križan Petrović. Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su Katica Balog, Anto Bošnjak, Nikica Delač, Zvonimir Jakovljević, Denis Kresojević, Dražen Mlinarić, Željko Odri, Goran Vuković i Ilija Vidović.

“Prošle godine u kalendar obilježavanja posebno važnih datuma i događanja, Gradsko vijeće na moj prijedlog uvrstilo je današnji datum, kao Dan branitelja grada Požege. Namjera nam je bila toga dana sjetiti se početaka osnivanja i ratnog puta ponosne 123. brigade i njenog prvog zapovjednika generala Miljenka Crnjca, ” podsjetio je gradonačelnik Požege Željko Glavić te istaknuo kako su na ovaj način željeli okupiti hrvatske braniteljice i branitelje Požege i Požeštine.

Hrvatskim braniteljima grada Požege njihov dan čestitao je i izaslanik predsjednika Vlade RH i zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha. “Okupili smo se danas u Vidovcima, u ovom svečanom trenutku prvenstveno sa željom Hrvatskim braniteljima izraziti našu zahvalnost za dar slobode, mira i Domovine. Mi se danas spominjemo hrabrih ljudi okupljenih oko svog ratnog zapovjednika generala Miljenka Crnjca koji su u tim presudnim trenutcima Hrvatskoj na raspolaganje dali sve. Bili su to povijesni trenutci koje su krasili nesebičnost i patriotizam. Danas smo se s pijetetom sjetili i svih onih koji su svojim životima svjedočili ljubav prema Hrvatskoj i njihovu žrtvu na dan Hrvatskih branitelja Grada Požege stavljamo vrh svakog spomena, a njihove obitelji moraju ostati u trajnoj brizi i skrbi.“ rekao je Troha.

 

Izvor fotografija: slavonski.hr 

Pročitano 1393 puta