Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Srijeda, 14 Lipanj 2023 08:49

Antunovski koncert u požeškoj Katedrali

U predvečerje blagdana sv. Antuna Padovanskog i imendana požeškog biskupa msgr. dr. Antuna Škvorčevića održan je tradicionalni Antunovski koncert. Uz požeškog biskupa Antuna Škvorčevića i svećenike na koncertu su bili nazočni i zamjenik županice Ferdinand Troha, požeški gradonačelnik Željko Glavić te brojni ljubitelji sakralne glazbe. Nastupili su Zagrebački solisti i Katedralni komorni zbor pod ravnanjem Maria Večerića.

Koncert su otvorili Zagrebački solisiti i orguljaš Mojzeš kantikom iz Suite za orgulje i gudače Ottorina Respighia. Zatim je Katedralni komorni zbor te solisti Ana Ticl Bušić i Antun Markulić na gitari izveli skadbu Iste confesor Domenica Scarlattija. U nastavku koncerta Zagrebački solisti izveli s nekoliko djela, a koncert su zaključili djelom Pintarichiana za gudače Borisa Papandopula.

Na svršetku koncerta biskup Antun je zahvalio je Zagrebačkim solistima, Katedralnom komornom zboru, solistima i orguljašu, kazavši da mu se nakon svega nameće pitanje: „Do kamo ili do kuda dopire glazba?“. Odgovorio je da bi bilo premalo reći: „Do ušiju“, jer kad ona stigne „do srca“, ulazi u prostore duha, gdje se susreću nebo i zemlja, Bog i čovjek, život i smrt. Zapitao je potom: „Gdje završava glazba?“, odgovorivši: „U beskraju“. Zahvalio je Zagrebačkim solistima i svim drugim izvođačima što su večerašnjim koncertom sudionike poveli u njihovim srcima prema beskraju i vječnosti. Osobitu pak zahvalnost uputio je nazočnim slušateljima, koji su imali otvoreno srce do kojeg je doprla snaga koja nadilazi zvučni ton, te su se u njima večeras dotaknuli prolaznost i vječnost – ljepota.

Izvor: Požeška biskupija

Pročitano 1092 puta