Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 09 Lipanj 2023 21:03

Svetkovina Tijelova u Katedrali sv. Terezije Avilske

 

Na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo, požeški biskup msgr. Antun Škvorčević predvodio je središnje euharistijsko slavlje u Katedrali sv. Terezije u zajedništvu s kanonicima Stolnog kaptola, svećenicima požeških gradskih župa, te svećenicima iz središnjih biskupijskih ustanova.

Euharistijsko slavlje je privuklo brojne vjernike iz svih župa grada Požege, među kojima su bili i učenici katoličkih škola, prvopričesnici, mladi, članovi župnih pjevačkih zborova, članovi crkvenih udruga i molitvenih zajednica, predstavnici Hrvatske vojske i policije te predstavnici gradskih udruga. Ispred Požeško-slavonske županije svetoj misi prisustvovao je zamjenik županice Ferdinand Troha, dok su ispred Grada Požege prisutni bili gradonačelnik Željko Glavić i njegov zamjenik Borislav Miličević.

Biskup Škvorčević u pozdravu je rekao kako se na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove podsjećamo da je čovjek biće prolaznosti i smrtnosti. „U Isusu Kristu progovorio je Bog svojom strategijom za život svijeta, hranom koja daje život vječni. Isus Krist nas u euharistiji čini dionicima svojega položena tijela i prolivene krvi, ljubavi na križu, krijepi hranom jačom od smrti.“ – rekao je biskup te istaknuo kako na ovaj dan s kršćanima diljem svijeta želimo u Požegi iskazati svoju odanost, poklon i zahvalnost, vjernost u svjedočenju života vječnoga koji iščekujemo.

Po svršetku euharistijskog slavlja, radi lošeg vremena nije se mogla organizirati predviđena teoforička procesija središtem grada, nego su sudionici slavlja u Katedrali Gospodinu Isusu Kristu prisutnom u Presvetom Oltarskom Sakramentu iskazali poklon, uputili hvalbene poklike i molitvene zazive da ih jača svojom hranom i međusobno povezuje, da budemo zajedništvo njegova Tijela i Krvi.

Izvor: Požeška biskupija

Pročitano 495 puta