Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Četvrtak, 08 Lipanj 2023 12:31

Svečano obilježen Dan Bjelovarsko-bilogorske županije

 

Svečanom sjednicom Županijske skupštine u Domu kulture Bjelovar obilježen je Dan županije te 30. obljetnica od uspostave Bjelovarsko-bilogorske županije.

Uz domaćine, predsjednika Skupštine BBŽ Slavka Došena i župana Marka Marušića, svečanosti su prisustvovali i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, te brojni drugi uvaženi gosti.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Županijske skupštine Slavko Došen, nakon čega je prigodnim riječima svima prisutnima dobrodošlicu poželio župan Marušić koji je istaknuo kako je njihov cilj podići kvalitetu zdravstvene zaštite građana kroz poboljšanje zdravstvenih usluga i stvaranje boljih uvjeta za rad zdravstvenim djelatnicima.

Župan Marušić, između ostaloga rekao je kako je želja Županije povećavati iznos za potpore te ubrzati razvoj turizma, osobito lječilišnog i cikloturizma. „Ozbiljno radimo na svim područjima kako bismo još bolje razvili našu županiju. U tome će pomoći dovršetak izgradnje brze ceste do Bjelovara i njen nastavak prema Virovitici, na čemu moramo zahvaliti premijeru i Vladi Republike Hrvatske.“ - naglasio je Marušić te rekao kako će navedena cesta osigurati bolju prometnu povezanost i brži razvoj.

Ovom prigodom predsjednik Vlade RH Andrej Plenković rekao je kako su u Bjelovar došli podržati i ohrabriti Županiju, ponuditi partnerstvo, dijalog i suradnju, te činiti daljnje iskorake za ravnomjerni regionalni razvoj i realizaciju brojnih projekata.

„U dogovoru sa županom Vlada je riješila pitanje dosta izdašnih kreditnih obveza koje se tiču Opće bolnice u Bjelovaru. Mislim da je to dobro, da ova županija i grad zaslužuju takvu vrstu podrške i siguran sam da će razina usluga u zdravstvu biti na primjerenoj razini.“ – rekao je premijer te se osvrnuo i na projekt izgradnje podzemnog skladišta plina.

„U Grubišnom Polju radi se drugo veliko podzemno skladište plina, ogromna investicija koja nam u ovakvim globalnim prilikama osigurava dodatnu energetsku sigurnost i priliku za razvoj Grubišnog Polja i cijele županije u vidu prihoda od takve institucije.“ - rekao je premijer Plenković te istaknuo kako je riješen problem eskalacije cijena zbog čega će se moći započeti s radovima na dionici Farkaševac-Bjelovar, kako bi se brzom cestom Bjelovar još učinkovitije povezao s glavnim gradom.

„Ti radovi bi trebali početi do kraja mjeseca, mislim da je sada sve usuglašeno kada je riječ o odnosu izvođača i Hrvatskih cesta što je posebno važno. Naravno da taj cestovni pravac neće stati u Bjelovaru, on će se nastaviti prema Virovitici.“ - naglasio je premijer.

Izvor fotografija: vlada.gov.hr

Pročitano 751 puta