Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Srijeda, 07 Lipanj 2023 14:35

Svečana promocija polaznika 30. naraštaja Izobrazbe za razvoj vođa Dočasničke škole „Damir Tomljanović Gavran“

 

Dočasnička škola „Damir Tomljanović Gavran“ zadužena je za školovanje dočasnika po modelu slijedno rastuće institucionalne izobrazbe te izradu i ažuriranje nastavnih planova i programa izobrazbi. Cilj i zadaća Dočasničke škole osposobiti je polaznike za višu ustrojbenu dužnost kroz četverorazinsku dočasničku izobrazbu: Izobrazba za razvoj vođa, Temeljna dočasnička izobrazba, Napredna dočasnička izobrazba, te Visoka dočasnička izobrazba. Dočasnička škola djeluje od 1992. godine, a od 2015. godine s ponosom nosi ime hrvatskog viteza, stožernog brigadira Damira Tomljanovića Gavrana.

Povodom završetka 30. naraštaja Izobrazbe za razvoj vođa Dočasničke škole „Damir Tomljanović Gavran“, u vojarni 123. brigade HV Požega održana je svečana promocija 74 polaznika. Šestotjedna obuka polaznika IRV-a započela je 24. travnja 2023. godine, a po uspješnom završetku izobrazbe svim polaznicima IRV-a dodijeljen je prvi dočasnički čin – čin skupnik.

Ovom prigodom zapovjednik Dočasničke škole „Damir Tomljanović Gavran“, brigadir Ivica Pejaković istaknuo je kako je izgradnja sustava izobrazbe kontinuirani proces koji nikada ne završava, a sve u cilju stvaranja uvjeta u kojima će dočasnici dobiti nužno znanje i vještine potrebne za kvalitetno obnašanje dužnosti u svojim potrebama.

„Cilj prve razine dočasničke izobrazbe stjecanje je znanja i sposobnosti za obnašanje prvih dočasničkih dužnosti i provedbe zadaća na mjestu čina skupnik. Izobrazba za prvu dočasničku dužnost prva je razina dočasničke izobrazbe gdje vi, poštovane polaznice i polaznici, do jučer vojnikinje i vojnici, danas postajete dočasnice i dočasnici te tako prestajete biti vođeni i postajete vođe što istovremeno predstavlja čast, ali i odgovornost.“ – rekao je brigadir Ivica Pejaković.

U skladu s potrebama i zahtjevima Hrvatske vojske, ali i NATO partnera, Dočasnička škola „Damir Tomljanović Gavran" osigurava stalnu i kvalitetnu izobrazbu dočasničkog osoblja u vidu slijedno-rastuće izobrazbe dočasnika kao važne sastavnice profesionalnog vođenja i razvoja svakog pojedinca.

Pročitano 1037 puta