Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Nedjelja, 04 Lipanj 2023 11:56

Češka beseda Bjeliševac proslavila 90. obljetnicu rada i djelovanja

 

Prigodnom svečanosti u novouređenoj dvorani Društvenog doma, Češka beseda iz Bjeliševca dodjelom zahvalnica te kulturno-umjetničkim programom proslavila je 90 godina svog uspješnog rada i djelovanja. Svečanom obilježavanju ove velike obljetnice prisustvovali su brojni gosti među kojima i zamjenik županice Ferdinand Troha.

Alenka Hruška, predsjednica Češke besede Bjeliševac ovom prigodom pozdravila je prisutne goste i uzvanike te im poželjela dobrodošlicu, a tajnik udruge Goran Hruška više je rekao o povijesti Čeha i Čeških beseda u Hrvatskoj i Požeštini.

„Ekonomske migracije nagnale su Čehe za selidbu, bile su to obitelji sa dosta djece. Dolaskom su izgradili selo, a radi očuvanja tradicije i običaja u Bjeliševcu su osnovali i Češku besedu. Krajem pedesetih godina održavale su se žetvene svečanosti te je izgrađen i društveni dom.“ – rekao je Goran Hruška.

Česi koji su doseljavali u Požeštinu došli su iz pokrajine Moravska, doseljavali su se u više mjesta, a najveći broj doselio je u Kaptol, Jakšić, Bjeliševac i Tominovac gdje su ubrzo osnivali svoja kulturno-prosvjetna društva pod nazivom Čehoslovačke besede. Bili su napredni poljoprivrednici, a kao i svi i Česi su se iz ovih krajeva kasnije raseljavali po čitavoj Europi i svijetu, no u Bjeliševcu su uspjeli ostati i razvijati svoju Češku besedu uz marljivi rad i zalaganje.

Danas beseda ima i folklornu sekciju s mladim plesačima i mješovitim pjevačkim zborom koji nastupa na njihovim manifestacijama, a idu i na gostovanja besedama u Hrvatskoj, kao i u BiH te Češku republiku u matična društva iz kojih su uglavnom doselili u naše krajeve.

„Ova udruga na koju je Bjeliševac ponosan djeluje punih 90 godina. Oplemenili ste Zlatnu dolinu, djelujete u harmoniji, te ste poznati i priznati gdje god se pojavite.“ – istaknuo je zamjenik županice Ferdinand Troha.

Izvor fotografija: pozeska-kronika.hr

Pročitano 760 puta