Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Nedjelja, 04 Lipanj 2023 11:50

Županica Jozić prisustvovala susretu braniteljica Domovinskog rata „Žena-majka-ratnica“

 

Tradicionalni godišnji susret braniteljica Domovinskog rata Republike Hrvatske - „Žena-majka-ratnica“ ove godine održan je u Vukovaru. Uz brojne braniteljice i članove njihovih obitelji, suborce, prijatelje, predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata, na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata vijence i svijeće položili su i izaslanstva gradova i županija među kojima je bila i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora i zastupnica u Hrvatskome saboru Marijana Balić, i drugi.

„Žene-majke-ratnice“ bile su pripadnice Oružanih snaga RH i MUP-a, ravnopravne sa svojim suborcima, hrabre, odvažne i neustrašive, te su dale ogroman obol u obrani naše zemlje. U Domovinskom ratu braniteljica je bilo više od 23 tisuće, što je oko pet posto od ukupnog broja braniteljske populacije u RH. Njih 183 su poginule, a 33 vode se kao nestale. Bile su u borbenom i neborbenom sektoru te su radile kao medicinske sestre, liječnice, njegovateljice ili novinarke. One su bile majke koje su u ratu podizale, sklanjale i štitile djecu, a kao direktne ili indirektne sudionice žene su osjetile svu težinu Domovinskog rata.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved položio je kamen temeljac za izgradnju Kapelice Krista Kralja Mučenika, nakon čega je u crkvi Sv. Filipa i Jakova služena sveta misa koju je predvodio fra Ivica Jagodić.

Na ovaj način, ovakvim susretima i podrškom vlasti prepoznaju se potrebe za promicanjem uloge žena u ratu. Njihova hrabrost i njihov doprinos ka konačnoj pobjedi u Domovinskom ratu nikada ne smiju biti zaboravljeni.

Izvor fotografija: bpz.hr

Pročitano 501 puta