Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Subota, 03 Lipanj 2023 11:05

Svečano obilježen Dan Osječko-Baranjske županije

 

Svečana sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije u prigodi obilježavanja Dana županije te 30. obljetnice njezinoga osnutka održana je u novom Gospodarskom centru OBŽ, a uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, sjednici su prisustvovali i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora saborska zastupnica Nataša Tramišak, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler, saborski zastupnici, državni tajnici i ravnatelji uprava, članovi diplomatskog zbora, predstavnici lokalne regionalne samouprave među kojima i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić i njezin zamjenik Ferdinand Troha, brojni gradonačelnici i načelnici, te predstavnici vjerskog, kulturnog, političkog, gospodarskog i javnog života.

Na području Osječko-baranjske županije od 2017. godine uz sufinanciranje Europske unije do sada je investirano 1,7 milijardi eura malih, srednjih i velikih kapitalnih projekata, a ovom svečanom prigodom župan Ivan Anušić rekao je da je Osječko-baranjska županija od osnivanja, unatoč turbulentnim vremenima posebice tijekom Domovinskog rata, obnove i mirne reintegracije, uspjela sačuvati svoju tradiciju i identitet. „Želim istaknuti doprinos i žrtvu hrvatskih branitelja u obrani Županije i cijele Domovine i na tome im od srca zahvaljujem. Bez njih Hrvatska ne bi bila samostalna i neovisna država, potom i članica EU i NATO-a. Danas svi zajedno gradimo županiju po mjeri slavonskog i baranjskog čovjeka.“ – rekao je Anušić.

„U posljednjih nekoliko godina pozitivni i konkretni rezultati pokazatelji su suradnje na svim razinama upravljanja unutar županije, politike partnerskog odnosa sa svim jedinicama lokalne samouprave i suradnje sa susjednim županijama, a posebno suradnje s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem i svim ministarstvima. Uz ovu snažnu potporu osigurana su značajna europska i nacionalna sredstva pomoću kojih bržom dinamikom realiziramo naše projekte u svim gradovima i općinama na području županije, a u skladu s potrebama lokalnog stanovništva.“ - rekao je župan OBŽ.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković pohvalio je kontinuiranu suradnju Osječko-baranjske županije s Vladom koja je rezultirala revitalizacijom i snažnim razvojem Županije.

„Mislim da smo napravili sjajne iskorake za Osječko-baranjsku županiju, dovršen je Koridor Vc, izgrađeni su Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće, Gospodarski centar OBŽ, ulaže se u Sveučilište, aglomeracije, poljoprivredu, zaštitu okoliša i zaista nema teme koja ovdje nije bila projekt. Vidljivo je da je upravo ova Županija zaista jako uspješna u privlačenju i korištenju europskih fondova, prekograničnoj suradnji i partnerstvu s drugim donatorima, čime su se stekli preduvjeti za daljnji kvalitetni gospodarski razvoj ne samo Osječko-baranjske županije, već i cijele Slavonije.“ - rekao je premijer Plenković te najavio i rješavanje pitanja izgradnje novog KBC-a Osijek i povratak Hrvatske vojske u vojarnu u Belom Manastiru.

Izvor fotografija: obz.hr

Pročitano 793 puta