Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 29 Svibanj 2023 17:05

Županica Jozić održala prijem predstavnika braniteljskih udruga

 

U prigodi obilježavanja Dana državnosti u Velikoj županijskoj vijećnici županica Antonija Jozić zajedno sa svojim zamjenikom Ferdinandom Trohom održala je prijem i radni sastanak s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Požeško-slavonske županije. Svečani prijem bio je i prigoda kako bi pristigli predstavnici upoznali županicu s njihovim aktivnostima te o svakodnevnom radu i djelovanju pojedinih udruga.

Pozdravivši nazočne hrvatske branitelje i predstavnike udruga županica Jozić istaknula je kako je ovaj prijem organiziran u prigodi obilježavanja dva značajna datuma 28. svibnja – Dana oružanih snaga RH, Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske te 30. svibnja - Dana državnosti.

„Prije 32. godine na jučerašnji dan brojni hrvatski branitelji okupili su se na stadionu NK „Zagreb“ u Kranjčevićevoj te izvršili prijavak i dali prisegu prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu u trenucima kada se ponovno rađala i stvarala neovisna i suverena Republika Hrvatska. Sutrašnji praznik 30. svibnja – Dan državnosti, dan je kada konstituiran prvi višestranački demokratski izabrani sabor u Republici Hrvatskoj 1990. godine. Tada je dr. Franjo Tuđman rekao i naznačio da je to prvi korak prema povratku hrvatskog naroda i njegove države europskoj, civilizacijskoj, političkoj, gospodarskoj i kulturnoj tradiciji, dakle povratak ondje gdje je hrvatski narod oduvijek pripadao u zajednicu europskih naroda.“ – rekla je županica Jozić te istaknula kako je od početka ove godine Hrvatska zaista postala ponosna članica Schengenskog područja zajedno s 15 država članica Europske unije, čime se ispunio još jedan politički cilj Republike Hrvatske, a to je zapravo i povratak tamo gdje smo oduvijek pripadali - biti u društvu i okruženju onih koji su najrazvijeniji u Europskoj uniji.

„S pozicije županice Požeško-slavonske županije želim se zahvaliti svima vama što ste tih 90-tih godina prošloga stoljeća podnijeli veliku žrtvu, stavili sebe na raspolaganje ostvarenju tisućljetnog sna hrvatskog naroda, stavili sebe na raspolaganje i dr. Franji Tuđmanu te izborili i izvojevali veliku pobjedu u Domovinskog ratu, obrambenom ratu u kojemu je, nažalost krvavo, izborena i Republika Hrvatska. Svima vama, majkama, očevima, obiteljima i djeci poginulih hrvatskih branitelja jedno veliko hvala. Uvijek ću ponavljati da je žrtva koju ste vi dali zapravo najveća žrtva koja se mogla podnijeti u neovisnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj. Isto tako, zahvala svima vama što danas, 33 godine nakon te borbe za hrvatsku neovisnost, stojite i dalje na braniku Hrvatske i radite i dalje da sve ono što se događalo ne padne u zaborav. Prenosite istinu o Domovinskom ratu na mlade generacije i zapravo na neki način sudjelujete u razvoju Hrvatske u današnjem vremenu. Nadam se da će Hrvatska postati onakva kakvom ste ju vi sanjali, da možete u jednom trenutku reći „To je Hrvatska za koju smo se borili“.“ - rekla je županica Antonija Jozić.

Tomica Galović, voditelj Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata zahvalio je županici na današnjem prijemu te istaknuo kako smatra da time Županija pokazuje koliko vodi računa o braniteljima i braniteljskoj populaciji.

„Ovom prilikom zahvaljujem se i onima koji su se izborili da ponovno ovaj 30. svibnja bude naš Dan državnosti, jer većina nas se sjeća 1990. godine i kako smo se tada osjećali, kakav je entuzijazam tada bio u nama. Tom promjenom je nama svima dano do znanja da i Republika Hrvatska vodi računa o hrvatskim braniteljima, jer to je prvenstveno dan svih Hrvata, ali naročito branitelja.“ - rekao je Tomica Galović.

Pročitano 665 puta